Restauratiesubsidie voor Zonnestraal

HILVERSUM, 29 APRIL. De restauratie van het voormalige tbc-sanatorium Zonnestraal in Hilversum kan dit najaar beginnen. Minister d'Ancona heeft uit de Knelpuntenpot voor monumentenzorg 7,5 miljoen gulden toegezegd. Anonieme personen die verbonden zijn met de vroegere strijd tegen tbc, hebben 2,5 miljoen gulden voor de restauratie geschonken. De kosten voor de restauratie bedragen in totaal 34 miljoen gulden.

Ziekenhuis Hilversum, eigenaar van Zonnestraal, wil in het complex een gezondheidscentrum vestigen met voorzieningen die niet in een ziekenhuis te vinden zijn. De restauratie begint met het Ter Meulen-paviljoen, ten behoeve van de afdeling hartrevalidatie. Zonnestraal, dat wereldwijd geldt als een hoogtepunt van het Nieuwe Bouwen, is in 1928 geopend op initiatief van de Algemene Diamantbewerkersbond.