Onenigheid over hotelketen

PARIJS, 29 APRIL. In Frankrijk is onenigheid ontstaan over de verkoop van de hotelketen Meridien, voor 57 procent eigendom van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Air France. Hoewel de Britse hotelgroep Forte het hoogste bod heeft uitgebracht op de keten, wordt sterke druk uitgeoefend op Air France om de hotels te verkopen aan de Franse hotelgroep Accor. Accor wil 1,6 miljard franc neertellen voor de Meridien-keten, Forte 1,8 miljard franc. Accor voert aan dat de hotels dan in Franse handen zouden blijven en door samenwerking met Air France zouden bijdragen aan het herstel van de luchtvaartmaatschappij.

Verkoop van de hotelketen is een belangrijk onderdeel van het reddingsplan voor Air France dat gisteren een recordverlies bekendmaakte. Tot het pakket reddingsmaatregelen behoort ook een miljardeninjectie van de Franse overheid. Waarnemers zijn van mening dat de Europese Commissie, die de overheidssteun nog moet goedkeuren, sneller akkoord gaat met de hulp als Air France de keten zo duur mogelijk verkoopt.

Het besluit over de verkoop is nu uitgesteld en voorgelegd aan de privatiseringscommissie, een onafhankelijk orgaan dat advies uitbrengt aan de Franse regering. Een definitief besluit wordt spoedig verwacht.