Nieuw voorstel VS aan N-Korea over inspectie

NEW YORK, 29 APRIL. De Verenigde Staten hebben een nieuw voorstel aan Noord-Korea gedaan om een uitweg te vinden uit de impasse rondom de inspectie van Noordkoreaanse nucleaire installaties door inspecteurs van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA). Dat heeft een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt. Washington beschuldigt de regering in Pyongyang ervan de installaties te gebruiken om kernwapens te ontwikkelen.

Volgens de woordvoerster is het voorstel gisteren in New York aan de Noordkoreaanse regering overhandigd tijdens een bespreking tussen vertegenwoordigers van de beide regeringen, de eerste in twee maanden. Over de inhoud van het voorstel zei de woordvoerster slechts dat het “sterk wordt geïnspireerd” door het akkoord dat Washington en Pyongyang eind februari sloten. Toen stemde Pyongyang in met de inspectie van zeven Noordkoreaanse nucleaire installaties. In ruil daarvoor schortten de Verenigde Staten de militaire oefeningen 'Team Spirit' met Zuid-Korea op, die voor eind maart op het programma stonden. Bovendien beloofde Washington een topontmoeting aan Pyongyang waarop gepraat zou worden over economische hulp aan Noord-Korea en verbetering van de wederzijdse betrekkingen.

Tot een doorbraak leidde het akkoord niet. De inspecteurs van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) die naar Noord-Korea reisden, kregen niet overal toegang, waarop de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Noord-Korea sommeerde om nieuwe inspecties toe te staan. Vorige week bood Noord-Korea het IAEA aan om aanwezig te zijn bij het vervangen van oude brandstofstaven in de Yongbyon-centrale. Het IAEA accepteerde de uitnodiging, maar verbond daar enige voorwaarden aan. Volgens het IAEA heeft Pyongyang nog steeds niet aangegeven of het deze voorwaarden accepteert. Volgens de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, zal Noord-Korea binnen enkele weken genoeg plutonium geproduceerd hebben om vier tot vijf atoombommen te maken.

De Noordkoreaanse regering heeft gisteren laten weten geen deel meer uit te willen maken van de Militaire Bestandscommissie die de uitvoering van het staakt-het-vuren overziet dat in 1953 een einde maakte aan de Koreaanse oorlog. Volgens Pyongyang hebben de Verenigde Staten de wapenstilstand geschonden door 200 Patriot-raketten naar Zuid-Korea te sturen. Pyongyang vindt dat de Verenigde Staten en Noord-Korea, die formeel nog met elkaar in oorlog zijn, nu bilaterale onderhandelingen moeten openen om een vredesverdrag te tekenen. Alleen directe onderhandelingen kunnen “een wapenwedloop en een opnieuw uitbreken van oorlog” op het Koreaanse schiereiland voorkomen, aldus Pyongyang. (Reuter, AP, AFP)