Leider Egyptische Jihad krijgt 7 jaar

KAIRO, 29 APRIL. Sjeik Omar Abdel-Rahman, de geestelijk leidsman van de extremistische Egyptische Jihad-beweging, is gisteren door een rechtbank in Kairo bij verstek veroordeeld tot zeven jaar dwangarbeid. De 55-jarige blinde sjeik werd samen met 48 medestanders beschuldigd van het organiseren van rellen tegen de regering en poging tot moord op twee politieagenten in Fayoum in 1989. In 1990 werd Abdel-Rahman vrijgesproken van deze beschuldigingen. De Egyptische president Mubarak gaf in april 1993 opdracht het proces tegen Abdel Rahman en zijn volgelingen te heropenen.

Sjeik Abdel-Rahman zit in de Verenigde Staten gevangen, waar hij onder andere wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag op het World Trade Center in New York in februari 1993. Daarbij kwamen 6 mensen om het leven en vielen 1000 gewonden. Het proces tegen Abdel-Rahman in verband met deze en andere geplande aanslagen begint in september. In juli 1993 heeft de Egyptische regering de VS om zijn uitlevering gevraagd.

Van de 48 beschuldigden op het proces in Kairo werden 21 vrijgesproken. Twee verdachten zijn in de loop van het proces overleden. De overigen werden veroordeeld tot straffen variërend van drie tot zeven jaar dwangarbeid, van wie vijf bij verstek. (Reuter, AFP)