Kok twijfelt aan ministerschap onder Brinkman

DEN HAAG, 29 APRIL. PvdA-leider Kok twijfelt of hij minister wil worden in een kabinet waarvan CDA-lijsttrekker Brinkman premier is. Hij liet dit weten in de televisiedebatten tussen de lijsttrekkers die de commerciële zender RTL gisteravond uitzond.

Kok, nu vice-premier en minister van financiën onder CDA'er Lubbers, zei dat zo'n overgang naar een kabinet-Brinkman “zeker geen automatisme is”. Mocht de PvdA bij de verkiezingen niet de grootste partij worden en een forse nederlaag lijden, dan zal Kok zich op zijn politieke toekomst beraden.

Als het aan de kiezers ligt, is van een vertrek van Kok uit de politiek allerminst sprake. Uit een opiniepeiling van het bureau Inter/View, gehouden in de periode van 19 tot 25 april, blijkt dat Kok veruit favoriet is van de kiezers als zij de toekomstige premier mochten kiezen. Van de ondervraagden koos 34 procent voor Kok, 20 procent voor Van Mierlo (D66), 18 procent voor Brinkman en 12 procent voor Bolkestein (VVD). Begin maart kwam Kok bij de eerste peiling niet verder dan de derde plaats, na Van Mierlo en Brinkman.

Het opinie-onderzoek wees verder uit dat steeds meer kiezers een voorkeur krijgen voor een 'paarse' coalitie van PvdA, D66 en VVD. Dat kabinet is nu de eerste keus van 21 procent, terwijl een kabinet van CDA, PvdA en D66 met een score van 17,4 procent naar de tweede plaats is gezakt. Een coalitie van CDA, VVD en D66 heeft de voorkeur van 16,8 procent.

De kans op een paarse coalitie lijkt na de RTL-debatten nochtans niet groter geworden. Van uitlatingen van VVD-leider Bolkestein over illegaal in Nederland verblijvende buitenlanders werd het Kok “koud om het hart”. Bolkestein had als standpunt ingenomen dat kinderen van illegalen de toegang tot het onderwijs in Nederland moet worden ontzegd. Deze opvatting van Bolkestein zag Kok als “een onoverkomelijk probleem”. D66-leider Van Mierlo deelde op dit punt de kritiek van Kok op Bolkestein. Eerder voerde de PvdA-leider het VVD-plan om een mini-stelsel in de sociale zekerheid in te voeren (met uitkeringen die 60 procent van het minimumloon bedragen) op als een obstakel voor de vorming van een paarse coalitie.

Het onderzoek van Inter/View heeft uitgewezen dat niettemin een groot deel van de PvdA-aanhang het meest ziet in een coalitie met VVD en D66. Van de potentiële PvdA-stemmers prefereert 33,7 procent een paars kabinet. Bij D66 ligt dit percentage op 38,5. Bij de VVD-aanhang daarentegen scoort een kabinet van de eigen partij met CDA en D66 met 41,9 procent het hoogst.