Koers Hoogovens stijgt verder op iets lagere beurs

AMSTERDAM, 29 APRIL. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs moesten vanmorgen licht terrein prijsgeven. De koers van Hoogovens steeg verder.

AMSTERDAM De lagere obligatiekoeersen hadden eveneens een negatief effect op de beursstemming. Handelaren menen evenwel dat nog steeds sprake is van een positieve ondertoon en dat de beurs na de verkiezingen volgende week weer zal stijgen. “Er zijn nog steeds veel beleggers die lagere rentetarieven verwachten. Die zullen terug zijn volgende week”, hoopte een handelaar.

De Amsterdam-EOE-Index (AEX), die gisteren sloot op 415,81 punten, was omstreeks het middaguur ruim twee punten lager.

Fondsen, actief in de transport- en opslagsector, boekten winst na een presentatie voor analisten in de Rotterdamse haven. De koers van Hoogovens steeg vanmorgen verder. Nadat de koers sinds eind vorige week al bijna vijf gulden steeg, noteerde het staal- en aluminiumaandeel tegen het einde van de morgen nog eens een gulden hoger op 72,10 gulden. Sinds afgelopen maandag heeft Hoogovens extra de wind in de rug na een koopadvies van het Amerikaanse effectenhuis Goldman Sachs. De staalpoot van Hoogovens presteert dit jaar volgens de concernprognoses beter.

De tienjarige staatslening (5,75 procent) stond op een kwartje verlies op 93,55. De obligatie, die indicatief is voor de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt, is op dat niveau goed voor een rendement van 6,67 procent. De obligatiemarkt reageerde op de lagere koersen gisteren in New York.

Het verder wegzakken van de dollar had gevolgen voor de internationals. Akzo was 1,30 gulden lager op 221 gulden. Koninklijke Olie moest 2,10 gulden afstaan op 205,80. Daaraan waren ook de lager dan verwachte kwartaalresultaten van Shell Oil, het Amerikaanse onderdeel van Koninklijke Shell/Groep, debet. Philips gaf twee kwartjes weg op 54,10 gulden. Unilever moest 2,10 gulden afstaan op 208,90 gulden. Alleen KLM kon zich nog twee dubbeltjes verbeteren tot 52,60 gulden.

Opvallend was de lagere koers van Pirelli op de lokale markt na gisteren (0,60 gulden) te zijn gestegen. De Italiaanse bandenfabrikant maakte gisteren bekend definitief herstel te verwachten. Vanmorgen ging er 0,40 gulden van de koers af op 19 gulden. Verder was Nutricia zeventig cent hoger op 81,50 gulden. Heineken noteerde 1,70 gulden lager op 238,30 gulden. Voor het bierfonds geldt een ex-dividend van 2 gulden, zodat de koers eigenlijk dertig cent steeg.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft het donderdag niet kunnen redden. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen zakte tot 3668,31 punten, wat 31,23 punten lager was dan op dinsdag. De beurs was woensdag dicht in verband met de begrafenis van ex-president Nixon.

Vrijwel vanaf het begin zat de beursindex op verlies. De aandelen werden omlaag gehaald door de fors lagere obligaties. De inflatiecijfers bleken niet te zijn gedaald en dat wakkerde de vrees voor een hogere rente aan.

TOKIO De beurs in Tokio was gesloten in verband met een nationale feestdag.