herman de vries

herman de vries: Texts. T/m 25 mei. Galerie Art Affairs, Wittenburgergracht 313, Amsterdam. Wo t/m za en eerste zo van de maand 13-18u. Prijzen 700 tot 4240 gulden.

Martin van Vreden schildert illusies, hij is een oprecht veinzer, zoals Frans Kellendonk dat noemde. herman de vries (62) veinst niet. Hij geeft immer 'the real thing'. Dat betekent niet dat hij abstract schildert. Ook de vries heeft in de jaren zestig witte vlakken geschilderd, maar al snel begaf hij zich naar het andere uiterste: hij heeft net als Van Vreden de natuur tot onderwerp, maar hij probeert die niet af te beelden, hij exposeert de natuur zelf. In 1990 legde hij bijvoorbeeld een tapijt van rozeknoppen in het Gemeentemuseum Arnhem.

De vries, die al meer dan twintig jaar in Zuid-Duitsland woont en daar onder andere een tijdschrift over medicinale en geestverruimende planten uitgeeft, exposeert nu acht grote tekeningen bij galerie Art Affairs in Amsterdam. Daarin keert hij toch terug naar de illusie, al laat hij niet beelden, maar woorden het vuile werk opknappen. De vries geeft een tekening de naam The ocean of streams en vervolgens schrijft hij met kleurpotlood het witte blad vol met namen van rivieren: oude rijn lek merwede maas dintel steenbergse vliet waal kromme rijn zwarte vledder en zo voorts en zo verder met de namen van talloze Europese, Amerikaanse en Aziatische rivieren tot het blad vol is.

Het aardige is dat de vries toch heeft geprobeerd de woorden letterlijk beeldend te laten zijn: voor The ocean of streams gebruikte hij allerlei kleuren blauw en paars, voor de tekening Landschaft in Unterfranken (buchwald, pfaffenberg, eichenweg, alte wiese etc.) allerlei kleuren groen. Als deze dimensie ontbreekt worden de tekeningen saai, zoals op het vel volgeschreven met you (grijs) en me (blauw). Die woorden zijn te algemeen om iets op te kunnen roepen. Dan toch maar liever the real thing of de illusie daarvan.

    • Bianca Stigter