Harry Pallemans

Harry Pallemans: Vandaag in de boekhandel. Uitg. C. J. Aarts, 107 blz. Prijs: ƒ 22,50.

Wie zich wel eens afvraagt hoe deze of gene roman in hemelsnaam kon verschijnen, moet Vandaag in de boekhandel lezen van Harry Pallemans - een pseudoniem ongetwijfeld. Het is een satirische sleutelroman over uitgeverij 'De Dwarsboom'. De hoofdredacteur draagt de initialen M.S. (Mike Strebers) en in het verder kwakkelende fonds zit een Italiaanse auteur die met 'Een roos met een baard' verrassend succesvol was.

Het boek draait om een kwaadaardig complot van de uitgever tegen de auteur Onno Drenteling, die al zijn hele carrière teert op een voor de PR-afdeling bruikbare recensie: 'Drenteling weet puntje puntje puntje wat een verhaal is.' Drenteling ('al met al dus een auteur met een vrij geringe mate van succes') moet verdwijnen. Maar het complot keert zich op een hilarische manier tegen de uitgever en uiteindelijk triomfeert de schrijver. Hij mag zijn belabberde romans bij De Dwarsboom blijven uitgeven.

Meligheid is troef in Vandaag in de boekhandel, maar door de cynische dialogen is het boekje wel regelmatig goed voor een glimlach. Ook de passages waarin we Onno Drenteling zien schrijven aan zijn zoveelste 'felrealistische' wanprodukt, 'De dijen van Brenda Lebbink', zijn vrij geestig. 'Het boek was zo weliswaar met de helft bekort, maar daar stond tegenover dat het nu wel ineens af was.'

    • Gertjan van Schoonhoven