Groeitempo van economie in VS sterk gedaald

WASHINGTON, 29 APRIL. Het groeitempo van de Amerikaanse economie is flink gedaald.

De eerste drie maanden van dit jaar groeide het bruto binnenlands produkt met 2,6 procent verleken met een stijging van 7 procent in de voorgaande drie maanden. Het ministerie van handel schrijft de ontwikkeling toe aan de stijgende rente en de strenge winter. De export zakte in waarde met 15 miljard dollar, terwijl die in het voorgaande kwartaal nog met 28,1 miljard dollar steeg. De waarde van de import steeg met 4,8 (26,3) miljard dollar. Wat de bouw betreft werkten de kou en de aardbeving in California zo nadelig uit, dat de investeringen uitkwamen op 5 miljard dollar tegen 15,1 miljard dollar in het laatste kwartaal van 1993. De groei van het bbp viel een half procent tegen. Ook de groei van de orderportefeuille voor de industrie bleef bij de verwachtingen achter. (DPA, Reuter)