Grensgemeenten vrezen toename drugstoerisme na uitspraak Duits Hof

ARNHEM, 29 APRIL. Nederlandse grensgemeenten vrezen een toename van het 'drugstoerisme' uit Duitsland, nu het Constitutionele Hof aldaar het bezit van kleine hoeveelheden marihuana of hasj gedogen, maar de verkoop nog steeds strafbaar stelt.

Volgens burgemeester P. Scholten van Arnhem is de kans groot dat nog meer Duitsers dan de “tienduizenden die dat nu al doen” zijn stad zullen opzoeken om drugs in te slaan. Hij vreest daardoor een toename van de kleine criminaliteit in zijn stad.

Beleidsmedewerker H. de Heus van de politie Zuid-Limburg vindt dat de uitspraak van het Hof “het probleem van het drugstoerisme in ieder geval niet oplost”. Alleen Enschedees burgemeester J. Mans ziet in de uitspraak een “positief signaal”. Mans: “Het is een eerste stap op weg naar harmonisering van het drugsbeleid in Duitsland en Nederland. En Duitsers die hasj wilden hebben, kochten dat toch al wel.”

De uitspraak van het Duitse Hof heeft waarschijnlijk voor de Duitsers uit de grensstreek op zich weinig gevolgen. In de door de SPD geregeerde deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen komt de vervolgingspraktijk al grotendeels overeen met de uitspraak van het Hof. Ze heeft vooral gevolgen voor (verder weg gelegen) Länder die door de CDU of CSU worden geregeerd.

In grensgemeenten als Enschede, Winterswijk, Venlo, Kerkrade, Heerlen en Maastricht is het drugstoerisme uit Duitsland een constante zorg, vooral wegens de daarmee gepaard gaande (kleine) criminaliteit. In Arnhem wordt het aantal drugstoeristen op tienduizenden jaarlijks geschat, in Winterswijk denkt men dat dagelijks zo'n 300 Duitsers softdrugs komen kopen in een van de koffieshops, in de oostelijke mijnstreek in Limburg schat men het aantal Duitse drugstoeristen op 500 tot 1.000. De Venlose politiecommissaris R. Boelens pleitte er vorig jaar zelfs voor om de niet meer gebruikte douanekantoren aan de grens in te richten als 'softshops' om ze uit de binnenstad van Venlo weg te houden.

Alle gemeenten proberen het aantal koffieshops in hun binnensteden terug te dringen, maar stuiten op het probleem dat die rechten hebben verworven door het feit dat ze jarenlang gedoogd zijn. In Venlo onderstreept men overigens dat de overlast vooral komt van hard-drugsgebruikers en niet van Duitsers die soft drugs komen kopen.

Tijdens de conferentie “Europese steden tegen drugs” in de Zweedse hoofdstad Stockholm hebben burgemeesters van 23 grote Europese steden zich gisteren in een gemeenschappelijke verklaring uitgesproken tegen legalisering van verdovende middelen. De ondertekenaars van de resolutie bekritiseerden het gedoogbeleid zoals dat ondermeer in Amsterdam wordt gevoerd. “Een dergelijk beleid is onverantwoordelijk voor zowel de bewoners van deze steden als andere Europeanen”, aldus de verklaring. Burgemeesters van zestien grote steden ondertekenden de verklaring, waaronder Berlijn, Parijs, Londen, Moskou, Praag, Warschau, Madrid , Oslo, Tallin en Budapest. De Nederlandse steden Den Haag, Oldenzaal, Breda, Coevorden, Aalten en Bergen-op-Zoom stuurden een solidariteitsverklaring.