Geurnorm Harderwijk hindert palingrokers

HARDERWIJK, 29 APRIL. Vier Harderwijkse palingrokers zijn bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de 'geurnorm' die de gemeente Harderwijk hun begin dit jaar heeft opgelegd. Na herhaaldelijke klachten van omwonenden wil de gemeente de stankoverlast van het palingroken tegengaan door de bedrijven aan strenge richtlijnen te binden. De palingrokers zijn tegen de geurnorm in beroep gegaan omdat deze volgens hen onhaalbaar is.

“De gemeente legt ons een norm op die tien keer zo streng is als de landelijke richtlijn. Het is gewoon milieu-terrorisme”, zegt palingroker D. van der Berg. Volgens de gemeente moeten de palingrokers de stankoverlast van hun bedrijf terugbrengen naar een geureenheid per kuub. Als de helft van een geurpanel, een representatieve groep mensen, de palingrook ruikt, is er sprake van een eenheid per kuub.

Van der Berg vindt deze norm onredelijk. Hij heeft de afgelopen jaren drie ton geïnvesteerd in zogenaamde rookkasten - installaties waarin rook kunstmatig wordt opgewekt en wordt gezuiverd voordat die in het milieu terechtkomt - maar hij gebruikt de kasten niet meer.

“IJsselmeerpaling kan je eigenlijk alleen boven een houtvuurtje roken. Paling uit een rookkast smaakt niet, dat proeft iedereen”, aldus Van der Berg. In heel Nederland kunnen onze collega's hun paling op de traditionele manier blijven roken, terwijl wij steeds maar onze portomonnee moeten trekken om aan onredelijke milieu-eisen te voldoen.”

Eind vorig jaar dienden de palingrokers een bezwaarschrift in bij de gemeente Harderwijk, waarin ze om uitstel van de geurnorm vroegen. Nadat de gemeente het bezwaarschrift had verworpen, zijn de palingrokers naar de Raad van State gestapt. “Het enige dat we willen is meer tijd”, aldus Van der Berg. “Over een paar jaar zullen we wél een manier hebben gevonden om paling geurloos en toch smakelijk te roken. Tot die tijd willen we onze concurrentiepositie niet kwijt.”