Foto

Foto: ALMERE - Gisteren opende landbouwminister Bukman de zuivelfabriek van het Japanse Yakult in Almere, de eerste vestiging van Yakult in Europa.

Uit Nederlandse melkpoeder, dextrose en suiker en een grote hoeveelheid Japanse melkzuurbacteriën bereidt men er een zoete, gearomatiseerde karnemelk die in Japan zelf erg populair is. Yakult beweert dat dagelijkse consumptie van een flesje Yakult, dat 65 milliliter karnemelk bevat en 80 cent kost, een gunstige invloed heeft op de gezondheid omdat de Japanse melkzuurbacteriën zich van lieverlee in de darmen vestigen. De melkzuurbacteriën van gewone Nederlandse yoghurt en karnemelk doen dat niet.

Het vrijwel volledig geautomatiseerde fabriekje in Almere, de elfde Japanse vestiging in die stad, kan 150.000 flesjes per dag produceren en heeft daarvoor slechts 18 werknemers in dienst. Voor promotie en verkoop is het drievoudige aangetrokken. Aan het bestaande handelstekort tussen Nederland en Japan, dat 6 miljard gulden bedraagt, zal de aankoop van Nederlandse melk, dextrose en suiker door Yakult niet veel veranderen, meende Bukman. ( Foto Peter Wouda)