Dependance voor Tate; Nieuw museum voor moderne kunst in Londen

LONDEN, 29 APRIL. De Tate Gallery in London toont vanaf het jaar 2000 zijn collectie internationale twintigste-eeuwse kunst in een oude electriciteitscentrale aan de Thames. Het museum maakte gisteren bekend dat het een dependance wil onderbrengen in het Bankside Power Station, dat sinds 1981 niet meer gebruikt wordt. Dit wordt het eerste nationale onderkomen voor moderne kunst in Groot-Brittannië.

De Tate Gallery besloot in december 1992 om haar collectie op twee verschillende locaties te gaan tentoonstellen. De huidige vestiging van het museum, ook aan de Thames, zal na de scheiding van de collectie 'Tate Gallery of British Art' heten en Britse kunst van de zestiende eeuw tot heden tentoonstellen. De nieuwe vestiging voor de internationale collectie moderne kunst wordt genoemd 'Tate Gallery of Modern Art'. Daar zal werk te zien zijn van onder anderen Picasso, Giacometti, Matisse, Cézanne, Freud, Spencer, Bacon en Hockney.

Het museum schat de kosten voor het gehele project, inclusief de aankoop van het gebouw, op ongeveer 220 miljoen gulden. Het project moet deels gefinancieerd worden door een nieuwe landelijke loterij, die de overheid instelt om projecten ter viering van het jaar 2000 te ondersteunen.

Volgens directeur Nicholas Serota van de Tate Gallery moet de nieuwe vestiging van zijn museum dezelfde aantrekkingskracht op toeristen en kunstliefhebbers krijgen als internationale befaamde musea als het Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York. De plannen voor het nieuwe gebouw behelsen onder andere een voetgangersbrug over de Thames, een bootverbinding tussen de beide vestigingen van de Tate Gallery en andere culturele centra aan de rivier en een aansluiting op de nieuwe verlening van de Jubilee-metrolijn.

Het in 1963 in gebruik genomen Bankside Power Station was het laatste grote gebouw dat door Sir Giles Gilbert Scott (1880-1960) is ontworpen. Het gebouw ligt aan de oever van de Thames, recht tegenover St. Paul's Cathedral. De Tate Gallery schrijft volgende maand een internationale prijsvraag uit voor architecten voor de verbouwing van de krachtcentrale. Aan het eind dit jaar zal bekend worden gemaakt welk ontwerp uitgevoerd wordt.

De Tate Gallery zal, afgezien van speciale tentoonstellingen, gratis toegankelijk zijn voor het publiek, geheel conform de wens van de oprichter van het museum, suiker-magnaat Henry Tate. Hij richtte de Tate Gallery in 1897 op om een groot publiek kennis te laten nemen van kunst.