Delta Airlines schrapt minimaal 12.000 banen

ROTTERDAM, 29 APRIL. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines schrapt de komende drie jaar tussen de 12.000 en 15.000 banen. De in grootte derde luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten wil met deze maatregel een besparing van twee miljard dollar per jaar realiseren.

Bij Delta, dat via een wederzijds belang van vijf procent gelieerd is aan de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair, werken op dit moment 73.000 mensen. Sinds juni 1992 zijn er bij de maatschappij al 7.400 banen verdwenen. Volgens Delta-topman Ron Allen zijn gedwongen ontslagen bij de jongste maatregel niet te vermijden. Sinds februari 1993 betaalt Delta haar werknemers al lagere salarissen.

De aankondiging van Delta Airlines viel samen met de publicatie van de jongste kwartaalcijfers van de luchtvaartmaatschappij. In de eerste drie maanden van dit jaar verloor Delta 77,9 miljoen dollar. Een jaar geleden lag dat verlies op 152,3 miljoen dollar. De omzet steeg zeer licht tot 2,94 miljard dollar.

Volgens Allen moeten de kosten bij Delta verder omlaag om de maatschappij weer winstgevend te laten zijn. Het doel van de nieuwste besparingen is de kosten per passagier per vliegmijl terug te dringen tot 7,5 dollarcent in juli 1997. Op dit moment bedragen deze kosten voor Delta ruim negen dollarcent. Ter vergelijking: bij de Amerikaanse maatschappij Southwest, die zich concentreert op binnenlandse vluchten, liggen deze kosten rond 7,25 dollarcent.

Delta Airlines verkeert al drie jaar in de rode cijfers. Eerst drukten de economische recessie en de Golfoorlog de maatschappij in de verliezen. Daarna sloeg de tarievenoorlog die de Amerikaanse