D66 het geliefdst onder scholieren en CDA het minst

AMSTERDAM, 29 APRIL. D66 is in het hele land veruit de populairste partij onder scholieren.

Bij de dinsdag gehouden scholierenverkiezingen stemde ruim eenderde (28,8 procent) op de Democraten, wat goed is voor 45 zetels in de Tweede Kamer. Als tweede partij kozen de scholieren voor de VVD.

Het CDA is bij de scholieren het minst geliefd. Slechts 10,1 procent bracht een stem uit op de christelijke partij, die daarmee in de Tweede Kamer 15 zetels zou verwerven. Bijna een op de twintig scholieren bracht een stem uit op de Centrumdemocraten. De partij van Janmaat zou met 4,5 procent van de stemmen zeven zetels krijgen.

Het Comité Scholierenverkiezingen maakte deze uitslagen vandaag bekend. In totaal namen dinsdag ruim zevenhonderd scholen voor voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs deel aan de scholierenverkiezingen.

Vooral klassen uit de bovenbouw deden mee. In totaal zijn 207.671 stemmen geteld. Op de scholen die hun uitslagen inleverden, bedroeg de opkomst gemiddeld ruim 70 procent.

De scholieren kozen als tweede partij voor de VVD. Op deze partij stemde 18,4 procent (goed voor 28 zetels) en dat is ruim tien procent minder dan op D66.

De PvdA volgt kort daarop (16,6 procent, 26 zetels). GroenLinks zou volgens de scholierenverkiezingen 22 zetels in de Tweede Kamer krijgen.

De uitslagen in de vier grote steden vertonen gelijkenissen met de in maart gehouden gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam kan de PvdA op de meeste stemmen rekenen: 30,6 procent.

De Centrumdemocraten scoren in Rotterdam hoger dan gemiddeld: 7,3 procent tegen 4,5 procent landelijk. De CD is daarmee zelfs groter dan het CDA, dat in Rotterdam 6,4 procent van de stemmen kreeg.

In Den Haag doet de VVD het beter dan elders. Met 28 procent zitten de liberalen bijna tien procent hoger dan in de landelijke uitslagen. In Utrecht is GroenLinks na D66 de tweede partij met 19,4 procent.