Controles op doping in betaald voetbal

ROTTERDAM, 29 APRIl. De KNVB heeft een bedrag van vijftigduizend gulden gereserveerd om in de toekomst onverwachte dopingcontroles bij profvoetballers uit te voeren. In totaal dertig wedstrijden in de ere- en eerste divisie of in het KNVB-bekertoernooi zullen door externe deskundigen worden bezocht. Het lot bepaalt welke duels. Dat geldt ook voor de twee spelers van beide elftallen van wie urine-monsters zullen worden afgenomen.

Een woordvoerder van de voetbalbond kon vanochtend nog niet zeggen of komend seizoen al met de dopingcontroles wordt begonnen. “Het tijdstip is moeilijk voorspelbaar, omdat de reglementen aangepast en vervolgens goedgekeurd door de bondsvergadering moeten worden.”

In verschillende andere landen, bijvoorbeeld Belgie, Engeland en Duitsland, vinden al dopingcontroles onder profvoetballers plaats. De UEFA en FIFA (respectievelijk de Europese- en we reldvoetbalbond) controleren bij internationale wedstrijden ook op het gebruik van verboden stimulerende middelen. In Nederland gebeurde dat _ op basis van anonimiteit voor clubs en spelers _ enkel in de seizoenen 1980-'81 en 1981-'82. Vermeend dopinggebruik was de aanleiding. Bij 180 wedstrijden werden toen in totaal 716 urine-monsters afgenomen. Vier spelers reageerden positief.

Bondsarts Frits Kessel van de KNVB zei vanochtend dat controle op dopinggebruik in het voetbal niet echt noodzakelijk is. Volgens Kessel is voetbal geen 'geeigende sport' voor het gebruik van verboden stimulerende middelen. “Gebruik van doping kan leiden tot beinvloeding van het zenuwstelsel. In een sport als voetbal, waar techniek en coordinatie een grote rol spelen, werkt dat averechts. Bovendien gaat het om spelers die vaak wekelijks op woensdag en zondag in actie komen. Gebruikt een speler zondag, dan krijgt hij woensdag de rekening gepresenteerd.”

De beslissing van de KNVB om met controles te beginnen, loopt vooruit op het dopingconvenant van de Raad van Europa, waaraan alle sporten moeten voldoen.