CBS: herstel bedrijvigheid; Industrie ziet aantal orders fors stijgen

DEN HAAG, 29 APRIL. De orderontvangst in de industrie is fors gestegen. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend. Het baseerde zich daarbij op cijfers over de maand maart. De opleving van de industrie is volgens het CBS te danken aan het feit dat zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag is toegenomen.

De bedrijvigheid is daardoor flink gestegen. De bezettingsgraad van de produktie-installaties is toegenomen van 80,3 procent eind 1993 tot 82,5 procent in maart. Met de oplopende orderpositie zijn dit “positieve ontwikkelingen die wijzen op een economisch herstel in de industrie”, aldus het CBS.

De ondernemers zelf voorspellen blijkens de conjunctuurtest van het CBS ook voor de komende drie maanden een toenemende bedrijvigheid. Sinds begin 1993 zijn ze steeds minder ontevreden over hun orderpositie, een trend die zich nog steeds voortzet. Ondanks de gestegen bezettingsgraad voorzien de ondernemers nog geen herstel van de werkgelegenheid in het komende half jaar. Ze zijn wel iets minder negatief. In juni 1993 voorspelden ze nog een vermindering van hun personeelsbestand met 1,9 procent; in maart was deze verwachting bijgesteld tot 1,5 procent.

Het CBS stelde eerder deze week vast dat ook het vertrouwen van de consumenten in de economie opnieuw was gegroeid. Dit ondanks het feit dat in 1993 het aantal banen in vrijwel alle bedrijfstakken is gedaald. Na een jarenlange groei van 30.000 banen per kwartaal, was er eind 1992 voor het eerst weer sprake van een daling; eind 1993 waren er 36.000 banen minder dan een jaar eerder.