Beursgang Tele Danmark succes

AMSTERDAM, 29 APRIL. Het aandeel Tele Danmark is op de beurs met veel enthousiasme ontvangen. De koers van Deense telecombedrijf steeg gisteren, op de eerste handelsdag, scherp op de beurzen van Kopenhagen, New York en Londen.

Het aandeel sloot op 334 kroon, 7,7 procent hoger dan de emissiekoers van 310 kroon (circa 88 gulden). In amper anderhalf uur werd een recordaantal van 1,28 miljoen aandelen Tele Danmark verhandeld op de beurs van Kopenhagen.

Het succes van de beursgang van Tele Danmark is een belangrijke graadmeter voor de belangstelling van internationale beleggers voor Koninklijke PTT Nederland (KPN), dat in juni naar de beurs gaat.

De Deens Staat heeft nu 48,3 procent van de aandelen van Tele Danmark verkocht. De beursgang van Tele Denmark is de grootste in de Deense historie en de eerste van een reeks privatiseringen van telecombedrijven op het Europese vasteland.

De belangstelling van buitenlandse beleggers voor het Deense telecombedrijf was zeer groot. Grote beleggers uit de Verenigde Staten kochten circa 41 procent van de aangeboden aandelen. Slechts achttien procent van de aandelen ging naar Deense beleggers. De vraag naar de emissie was volgens beurshandelaren vier keer groter dan het aanbod.

Banken en effectenhuizen prijzen het aandeel Tele Danmark aan als een van de meest aantrekkelijke in de Europese telecommunicatiesector. In 1993 steeg de winst van Tele Danmark van 917 miljoen kroon (260 miljoen gulden) tot 1,56 miljard kroon (443 miljoen gulden). De beursgang levert naar schatting een netto opbrengst op van meer dan zes miljard kroon (1,7 miljard gulden).

De Deense regering, waarin de sociaal-democraten de hoofdrol spelen, heeft al een aantal staatsbedrijven geprivatiseerd. Zo werd 51 procent van de Girobank, de banktak van de postkantoren verkocht. Ook verkocht de Deense Staat 25 procent van de aandelen in het vliegveld van Kopenhagen.