Ballast naar beurs voor 70 tot 75 gulden per aandeel

AMSTERDAM, 29 APRIL. Het Nederlandse bouwconcern Ballast Nedam gaat maandag naar de beurs voor een bedrag van 70 tot 75 gulden per aandeel. De prijs van het aandeel wordt over een week definitief vastgesteld, als professionele beleggers hebben aangegeven hoeveel stukken zij willen hebben voor welke prijs.

De Internationale Nederlanden Bank, die als syndicaatsleider de beursintroductie verzorgt met de banken MeesPierson en CS First Boston, heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Maandag worden 3,7 miljoen van de in totaal 10 miljoen uitstaande aandelen herplaatst bij beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs. Deze aandelen zijn voor het overgrote deel afkomstig uit het pakket van Internationale Nederlanden Groep, die op dit moment een belang heeft van 50 procent. Naast ING heeft het Duitse bouwconcern Hochtief een belang van 48 procent in Ballast, terwijl de rest van de aandelen in handen is van het pensioenfonds en het personeel van de Amstelveense bouwer.

De aandelen worden verkocht volgens het zogeheten 'book-building'-systeem dat de laatste tijd in zwang is bij beursintroducties. Tot volgende week vrijdag om 15.00 uur kunnen professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, aangeven hoeveel stukken zij willen hebben voor welke prijs tussen 70 en 75 gulden. Op grond van deze aanbiedingen stelt ING uiteindelijk een definitieve introductieprijs vast voor de aandelen, waarop alle beleggers tot 11 mei om 15.00 uur kunnen inschrijven. Bij een heel grote vraag worden nog eens 450.000 stukken aangeboden.

ING dat de aandelen van British Aerospace kocht voor 50 gulden per stuk verdient bij deze tranche tussen 75 en 105 miljoen gulden. Een aandelenprijs van 70 gulden betekent ongeveer acht keer de winst van 9,02 gulden per aandeel. In Nederland is een prijs van tien tot twaalf maal de winst gebruikelijk. Analisten hadden dan ook een introductiekoers van minimaal 90 gulden verwacht. De prijs ligt wel flink boven de 48,37 gulden eigen vermogen per aandeel, de zogeheten intrinsieke waarde.

De aandelen die worden aangeboden zijn geen gewone aandelen, maar zogeheten 'certificaten van converteerbare cumulatief preferente winstdelende aandelen'. Dat betekent onder meer dat Ballast de beleggers elk jaar een vast dividend biedt van 3,72 gulden per jaar totdat in maximaal vijf jaar het totaalbedrag van 18,60 gulden is bereikt. Daarna worden cum prefs omgezet in gewone aandelen.