Adviseur Ferruzzi veroordeeld tot celstraf en boete wegens corruptie

ROME, 29 APRIL. In de eerste grote rechtszaak in Italië wegens corruptie is een financiële adviseur van de Ferruzzi-groep gisteren veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en betaling van 168 miljard lire, ongeveer tweehonderd miljoen gulden.

De verdachte, de 45-jarige Sergio Cusani, werd schuldig bevonden aan vervalsing van de balansen van Ferruzzi en illegale betalingen aan politieke partijen. Hij wordt beschouwd als het financiële brein achter de Enimontaffaire, het grootste smeergeldschandaal dat de afgelopen twee jaar aan het licht is gekomen. Cusani was de architect van allerlei duistere transacties waarmee geld is onttrokken aan de Ferruzzi-groep.

De Milanese rechtbank maakte haar vonnis tegen middernacht bekend, met enige vertraging als gevolg van een bommelding. In een tas in de rechtszaal werd een handgranaat gevonden die niet op scherp stond. “Het is alleen maar een waarschuwing aan mij”, was de laconieke reactie van openbare aanklager Antonio Di Pietro, de gangmaker achter de corruptie-onderzoeken. “Ze wilden daarmee zeggen: en nu is het genoeg.” De granaat werd ontdekt door zijn zoon Cristiano, die bij de politie werkt en af en toe wordt ingeschakeld bij de escortes van zijn vader.

Cusani's advocaat heeft aangekondigd dat hij in beroep gaat tegen het vonnis. Pas na een definitieve uitspraak kan Cusani gevangen worden gezet.

De straf van acht jaar was één jaar meer dan was geëist door Di Pietro. Diens eis was algemeen als laag gezien, maar Di Pietro had bewust laag ingezet om in elk geval te krijgen wat hij had gevraagd. Cusani is veroordeeld tot terugbetaling van ongeveer tweehonderd miljoen gulden aan de chemische groep Montedison, onderdeel van het Ferruzzi-concern, omdat dit geld op een oneigenlijke manier aan het bedrijf is onttrokken. Verder heeft hij een boete gekregen van zestien miljoen lire, bijna twintigduizend gulden.

Het proces tegen Cusani heeft Italië maandenlang in zijn ban gehouden. Cusani had zelf verzocht om een snel proces en Di Pietro heeft het aangegrepen om heel het smeergeldsysteem aan de kaak te stellen. Een groot deel van de zittingen is uitgezonden op televisie, regelmatig live, en Di Pietro heeft als getuigen toppolitici van het oude bestel opgeroepen, zoals de socialist Bettino Craxi en de christen-democraten Arnaldo Forlani en Paolo Cirino Pomicino.

In dit proces is ook aan het licht gekomen dat de federalistische partij Lega Nord en de ex-communistische Democratische Partij van Links geld hebben gekregen van de Ferruzzi-groep. Dit is gebeurd zonder aanwijsbare tegenprestatie. De Lega Nord heeft het geld terugbetaald. Bovendien heeft Cusani onthuld dat drie topjournalisten zich lieten betalen door Ferruzzi.

Raul Gardini, de voormalige president van Ferruzzi, heeft in de zomer van vorig jaar zelfmoord gepleegd. Ferruzzi, eens het tweede particuliere bedrijvenconglomeraat van Italië, staat onder curatele van de banken omdat de groep dreigde te bezwijken onder haar schuldenlast.

    • Marc Leijendekker