Accountants van KPMG zien omzet stagneren op 430 miljoen

ROTTERDAM, 29 APRIL. KPMG (accountants, belastingadviseurs) had vorig jaar te kampen met een stagnatie van de inkomsten uit de accountantspraktijk. De omzet in dit segment steeg met 1 miljoen gulden naar 430 miljoen, zo heeft KPMG gisteren bekendgemaakt. De omzet in de gespecialiseerde adviespraktijk ging met 11 miljoen omhoog naar 272 miljoen, zodat de totaalomzet nog met 12 miljoen kon stijgen tot 703 miljoen gulden.

Bestuursvoorzitter R. Koedijk van KPMG noemde gisteren bij de presentatie van de cijfers de omzetontwikkeling, gegeven de economische ontwikkelingen, “alleszins bevredigend”. De concurrentie in de twee kernactiviteiten van KPMG is vorig jaar stevig toegenomen. Accountants hebben te lijden onder toenemende spaarzaamheid van hun bedrijfsklanten, terwijl het fusie- en overnameproces in het bedrijfsleven het aantal grote controle-opdrachten reduceert.

KPMG greep de publikatie van de cijfers aan om de namen te presenteren van enkele nieuwe klanten, zoals het theater- en televisieproduktiebedrijf Endemol, de actiegroep Greenpeace, het advocaten- en notarissenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en verzekeraar Zilveren Kruis. Verder heeft KPMG de opdracht in de wacht gesleept om de jaarrekening te controleren van de Hermitage, het beroemde staatsmuseum in de Russische stad St. Petersburg. KPMG zal het museum ook adviseren bij het proces van verzelfstandiging.

KPMG heeft zijn advieswerkzaamheden de afgelopen tijd uitgebreid via twee overnames. Zo nam het kantoor de Lighthouse Consulting Group van Philips over, terwijl zeer recentelijk ook Ebbinge & Company (selectie & werving van managers) over. Deze acquisities moeten leiden tot verbreding tot de dienstverlening, waarbij KPMG in zijn deelmarkten in kwaliteit en volume tot de top wil behoren.

Koedijk pleitte gisteren tevens voor een fiscale impuls om het vestigingsklimaat voor buitenlandse ondernemingen in Nederland te verbeteren. Nederland heeft zijn relatieve voorsprong op dit gebied verloren omdat enkele omliggende landen wel hun fiscale regime hebben aangepast aan veranderde Europese richtlijnen.