Aardappelen in Egypte

Het dorp waar Siep is geboren, ligt in de buurt van de Waddenzee. Het dorp heeft twee dijken, de Oude dijk en de Nieuwe dijk.

Siep woont in een piepklein stenen huis dat aan de Oude dijk ligt. Als Siep naar buiten kijkt, ziet hij aardappelvelden. Aan de voorkant, aan de achterkant, door het zijraampje in de wc, overal zijn aardappelvelden te zien. Siep heeft zo'n hekel aan aardappelvelden dat hij de gordijnen meestal dicht heeft. Maar als de gordijnen dicht zijn, kan Siep de lucht niet zien. En dat spijt hem want hij is dol op wolken.In de streek waar Siep woont, waait het altijd. En daardoor zijn de wolken meestal in beweging. Als Siep naar de wolken kijkt, zegt hij: 'Ik kijk naar de hemelse televisie'. 's Zomers zit Siep vaak buiten op een keukenstoel voor zich uit te staren. De buren denken dan dat Siep weer zit te suffen maar als ze een praatje met hem willen maken, zegt hij: 'Je moet mij nu even niet storen. Ik kijk net naar een leuk programma. Er is een lekkere, dikke wolk op de hemelse televisie'.

Siep werkt bij een aardappelhandelaar. Hij doet de aardappelen in juten zakken die hij in een vrachtwagen laadt. Als de vrachtwagen vol is, gaat Siep tevreden achter het stuur zitten. Siep rijdt graag in de vrachtwagen want dan voelt hij zich vrij, zegt hij. Op een mooie voorjaarsdag reed Siep in de ochtend met een vrachtwagen vol aardappelen over de dijk. Hij had een lijst met klanten bij wie hij de zakken moest afleveren. Het was een lange rit en de aardappelhandelaar verwachtte dat Siep pas laat in de avond terug zou zijn. Maar Siep kwam niet terug. Na twee dagen kreeg de aardappelhandelaar een brief. 'Ik heb de aardappelen afgeleverd en de vrachtwagen staat in de haven van Rotterdam. Zit op een schip dat op weg is naar Egypte. Tot gauw. Hartelijke groeten van Siep'. De aardappelhandelaar zag Siep terug toen het al bijna winter was. 'Ik kom weer hier werken want het zeemansleven bevalt mij niks,' zei Siep tegen de aardappelhandelaar. 'Heb je de piramiden gezien?,' vroeg de aardappelhandelaar. 'Nee,' zei Siep. 'Ik heb de zee gezien, ik heb wolken gezien en ik heb aardappelen gezien. Maar daarvoor hoef ik niet weg, die kan ik hier ook zien'. 'Aardappelen? Heb je aardappelen gezien? Hoe kan dat nou?' vroeg de aardappelhandelaar verbaasd. 'In Egypte stikt het van de aardappelen. Met het schip vervoerden we alsmaar aardappelen, het ruim zat er vol mee. En die aardappelen leverden we weer af in andere havens. Ik vond het saai werk maar ik heb er toch iets van opgestoken,' zei Siem. 'Wat dan?' vroeg de aardappelhandelaar. 'Dat zal ik je vertellen,' zei Siep. 'Je hebt toch van die aardappelen die ze Malta-aardappelen noemen. Nou, ik ben er achter gekomen dat die aardappelen helemaal niet uit Malta komen. Die aardappelen komen uit Egypte. Malta-aardappelen zijn gewoon Egyptische aardappelen! Wist jij dat?' 'Nee, dat wist ik niet,' zei de aardappelhandelaar. 'Daaraan kun je nou merken dat ik bereisd ben en dat ik veel meer van de wereld heb gezien dan jij,' zei Siep.

    • Betty van Garrel