Winst Weweler zal aanzienlijk stijgen

Autoverenfabrikant Weweler heeft na een aantal magere jaren de opgaande lijn weer te pakken. Het Apeldoornse bedrijf, dat ondermeer veersystemen produceert voor het wegvervoer, rekent in 1994 op een aanzienlijk hogere winst dan de magere 400.000 gulden die vorig jaar werd verdiend. Tijdens een toelichting op de jaarcijfers baseerde directeur H.A.M. Truijens dit optimisme op de toegenomen vraag naar blad- en paraboolveren, de kernactiviteit van het bedrijf. Bij Weweler, waar dit jaar 15 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor in Apeldoorn zullen verdwijnen, werken ongeveer 200 mensen.

De vestiging in Apeldoorn was het afgelopen jaar het 'zorgenkind' van Weweler, dat ook bedrijven in België en Noorwegen heeft. Dat kwam vooral door het wegvallen van de omzet in luchtveersystemen, die steeds meer in zwang komen ten koste van de traditionele blad- en paraboolveren, waarvan de leveranties vooral terecht kwamen bij de vroegere Britse partner Rubery Owen-Rockwell (ROR). ROR verbrak medio 1992, toen de markt voor luchtveren drastisch verslechterde, abrupt de samenwerking. Weweler heeft een schadeclaim ingediend die volgens Truijens “vrij aanzienlijk” is. De zaak loopt al ruim een jaar.

Truijens hoopt nog dit jaar op een arbitrage-uitspraak, die dan bindend is. In plaats van geld heeft hij echter liever opdrachten.

De omzet daalde van 97 tot 56 miljoen gulden, vooral door het afstoten van de Franse dochter. Weweler rekent erop het met blad- en paraboolveren goed te presteren op de vervangingsmarkt. In de luchtveersystemen moet rekening worden gehouden met geduchte concurrentie van assenfabrikanten die Weweler van de markt proberen te drukken met een compleet produkt tegen een lagere prijs. Een uitwijkmogelijkheid bieden speciale toepassingen, zoals op vuilniswagens en in het invalidenvervoer.