Wall Street gedenkt ex-president Nixon

NEW YORK, 28 APRIL. De effectenbeurs van New York is gisteren gesloten gebleven ter nagedachtenis aan Richard Nixon, voormalig president van de Verenigde Staten. Nixon overleed zaterdag en werd gisteren in zijn geboorteplaats Yorba Linda in Californië begraven.

Het is lang geleden dat de beurs haar deuren dicht hield in verband met het overlijden van een ex-president. De laatste maal dat dat gebeurde was in 1973, toen Lyndon B. Johnson overleed.

Wall Street lijkt met zijn eerbetoon Nixon te hebben vergeven wat hij de aandelenmarkt aandeed toen hij in 1974 moest aftreden wegens de Watergate-affaire. Kort voordat dit afluisterschandaal aan het licht kwam, had de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen het record bereikt van 1051,70 punten. Dat was op 11 januari 1973.

Ruim anderhalf jaar later, op 22 augustus 1974, rond het aftreden van Nixon, zakte de graadmeter van de Newyorkse beurs met bijna 20 procent tot 851,90 punten. Bijna tien jaar lang bleef de beurs op dat niveau hangen.

Op dit moment staat de Dow Jones-index op ongeveer 3.700 punten. De tijd heelt veel wonden, want Nixon en het Watergate-schandaal krijgen tegenwoordig niet meer alle schuld van de val van de aandelenkoersen van destijds.

Het waren de olieboycot en de daarmee gepaard gaande stijging van de olieprijs die mede hun negatieve steentje bijdroegen aan het slechte beursklimaat. Het economische beleid van Nixon was weliswaar dikwijls 'beursonvriendelijk', maar voor dat beleid had hij ten tijde van de oliecrisis geen tijd, omdat hij midden in het Watergate-schandaal zat. (Reuter, AFP)