VISTAART

Een taart die zich leent voor variatie. De lijst van ingrediënten geeft daarvan al blijk.

Voor 4 personen:

10 plakjes diepvries bladerdeeg

500 gram schelvis- of kabeljauwfilet

150 gram gerookte zalmsnippers (of 100 gram Hollandse garnalen)

200 gram gekookte aardappelen

2 eieren

2 eetlepels gesnipperde peterselie

2 fijngesneden bosuitjes

2 theelepels geraspte mierikswortel uit een potje (of kappertjes of mosterd)

zout, peper

Laat het bladerdeeg ontdooien. Pureer de vis in een keukenmachine, na eventuele graatjes te hebben verwijderd. Voeg de zalmsnippers, de fijngeprakte aardappelen, anderhalf ei, de snippers peterselie en bosui, de mierikswortel en zout en peper toe. Laat alles kort in de keukenmachine draaien. (Garnalen hoeven niet fijngemalen te worden; schep ze door het vismengsel). Leg 5 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven ondergrond uit tot lap. Snijd daaruit een cirkel van 26 centimeter doorsnee; de bodem van de taart. Rol de rest van het deeg iets groter uit en snijd daar een cirkel van 28 centimeter doorsnee uit: het deksel. Leg de eerste cirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep er vismengsel op maar laat de rand vrij. Bestrijk deze rand met water en plak de rand van het deksel erop vast. Maak van restjes deeg decoratieve figuurtjes en versier daarmee het deksel (vastplakken met water). Knip hier en daar met een schaar in het deegdeksel. Bestrijk het deegdeksel met de rest van de eieren. Bak de taart in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Eet er bospeen en meiknolletjes bij.

    • Annelène van Eijndhoven