Verzelfstandiging van zes rijksmusea gaat 1 juli door

DEN HAAG, 28 APRIL. De eerste zes rijksmusea zullen per 1 juli worden verzelfstandigd. Dat is mogelijk geworden, omdat er overeenstemming is bereikt over een CAO voor het personeel.

Minister d'Ancona van WVC heeft dat gisteren in de Eerste Kamer gezegd tijdens het debat over het cultuurbeleid. De eerste musea die worden geprivatiseerd, zijn het Van Goghmuseum in Amsterdam, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Kröller-Müller in Otterloo, het Museum Boerhave in Leiden, Rijksmuseum Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Zuiderzee-museum in Enkhuizen.

Overeenstemming over een CAO was een van de voorwaarden waarvan het doorgaan van de verzelfstandiging afhing. De privatisering van de eerste zes rijksmusea is enige malen uitgesteld, omdat nog niet aan die voorwaarde was voldaan. Volgens de minister is het gelukt de CAO-kwestie budgettair-neutraal te regelen. De werknemers gaan er netto niet op achteruit. d'Ancona zei dat bij een rondgang langs verschillende musea is gebleken dat de meeste personeelsleden instemmen met de CAO. (ANP)