Tilburgse linde blijkt jonge loot te hebben

TILBURG, 28 APRIL. De eeuwenoude lindeboom aan de Heuvel te Tilburg heeft een jonge loot. Dat bleek gisteren toen onder het gelui van doodsklokken en een grote publieke belangstelling de oude reus werd omgezaagd. De goeddeels vermolmde lindeboom moest weg, omdat ze volgens de gemeente een gevaar begon op te leveren voor de passanten. Toen de stam uiteindelijk met een takelwagen was verwijderd, bleek zich in het uitgeholde binnenste een loot te hebben gevormd van twee meter hoog. Maar de loot is op die plaats geen lang leven beschoren, omdat zij volgens een woordvoerster van Publieke Werken al die tijd in de donkerte heeft gestaan en zij “onherroepelijk” zal afsterven nu haar frêle ledematen aan het volle daglicht zijn blootgesteld. Bekeken wordt of het boompje elders kan worden opgekweekt. Daarover was vanmorgen nog druk en gewichtig beraad aan de gang.

Het neerhalen van de linde ging gisteren gepaard met enige verzet van milieuverenigingen. Leden daarvan hadden zich de nacht ervoor in de nog maar schamele takken van de boom verschanst en moesten er met een hoogwerker en de hulp van de politie uit worden gehaald. De dag ervoor had men nog duizend handtekeningen tegen het kappen aan B en W overhandigd. Honderden Tilburgers maakten de dood mee.

Publieke Werken had drieduizend ansichtkaarten laten maken waarop de boom stond afgebeeld zoals hij in 1890 nog in volle pracht aan de Heuvel stond. De kaarten vonden gretig aftrek. De linde is jarenlang met een waterbevloeiïngsysteem behandeld om haar van de ondergang te redden.