Stemmen in het buitenland (2)

De Telegraaf en NRC Handelsblad bedienen 's ochtends of 's avonds de Nederlandse abonnees in Brussel met een verse krant in de bus.

Waar de privé-sector die Nederlanders wel heeft kunnen vinden en aanspreken, blinkt de overheid en met name de Nederlandse ambassade uit in achterlijkheid. Enkele maanden geleden verhuisde de ambassade. Zij vertrok in het grootste geheim. Een briefje aan bij de ambassade geregistreerde Nederlanders werd zelfs niet nodig geacht (te duur?) en ook voor de media was deze verhuizing een goed bewaard geheim.

Wie wonend in het verre Belgische buitenland toch in Nederland wil stemmen, moet daarvoor tijdig een schriftelijke aanvraag indienen. De charmante (Belgische) telefonist van de Nederlandse ambassade, zegt dat het voor die aanvraag nu - 21 april - te laat is. Wat dom van mij: een ambassade die haar verhuizing zorgvuldig verborgen wil houden, roept natuurlijk ook niet tijdig van de Brusselse daken hoe men kan stemmen voor de Tweede-Kamerverkiezingen.

    • Wim Faber