S & R

Webber. Maandblad. Prijs ƒ 5,95. Jaarabonnement ƒ 60,-

Webber is, staat op de omslag, 'niet voor meisjes en ouders'. Voor wie is het dan wel? Een uitgebreide reclame-campagne moet het duidelijk maken: Webber is de 'mannelijke' tegenhanger van Yes en Flair. Webber is voor jongens die te oud zijn voor Eppo en te jong voor Nieuwe Revu. Webber (de naam is een variatie op die van popster Paul Weller) gaat over dingen die jongens tussen de dertien en twintig jaar interessant zouden kunnen vinden. Zo zijn er artikelen over sport, muziek, mode en racewagens, en ook, net als in Flair of Yes, over gevoelens. Vooral gevoelens die te maken hebben met seks en meisjes.

Onder het kopje 's & r' (seks & relaties) wordt bijvoorbeeld besproken hoe het is om condooms te gaan kopen of hoe het beviel om de tweede keer met een meisje naar bed te gaan. Vier jongens van rond de zeventien jaar vertellen hoe het is als je nog nooit met een meisje naar bed bent geweest.

Ze praten openhartig, maar wel met valse namen, over hun verwachtingen van de 'eerste keer'. Zo denkt 'Mark' dat het er voor zijn twintigste wel van zal komen, twijfelt 'Gijs' altijd vreselijk of het meisje waar hij mee aan het vrijen is wel zo ver wil gaan en is 'Victor' er helemaal klaar voor.

Op de eerste pagina staat een foto van een gevaarlijk uitziend nieuw voertuig: een jongen hangt op rollerskates achter een soort halve brommer, die maar één wiel heeft met een stuur erop en vijftig km per uur kan. Webber raadt zijn lezers aan dit apparaat zelf in elkaar te lassen.

Webber wil graag dat de lezers nieuwe woorden leren. Voorin staat een lijstje afkortingen die in artikelen gebruikt worden. Maar na een paar stukken ben je toch weer vergeten dat DIABVEM 'Die Is Al Bang Voor Een Muis' betekent, en OLOTW 'Ook Leuk Om Te Weten'. En zou het lukken om 'gaaf', 'te gek!' en 'waanzinnig' te vervangen door 'webber'? Dat we zeggen: 'die film vond ik hartstikke webber'?

Soms doet het blad wel erg stoer. Op de omslag staat een foto van actrice Sherilyn Fenn. Onder haar gezicht is geschreven: 'Ze heeft iets piemelafsnijderigs'. Piemelafsnijderig!

    • Hester Carvalho