Reporter weet meer van Elco

“Spreken we een keer niet over zijn ogen maar over zijn werk, is het nog niet goed.” De makers van het geruchtmakende programma van KRO's Reporter over het commissariaat van CDA-lijsttrekker Brinkman voelen zich miskend. S. de Vogel en T.F. van Dijk vertelden gisteren op de school voor de journalistiek in Utrecht hun kant van het verhaal.

De journalisten hadden verwacht dat Brinkman in alle gevallen zijn omstreden commissariaat bij de Scherpenzeelse firma Arscop neer zou leggen. “Het beoordelend vermogen van de beoogde premier is zeer zwak gebleken. Na anderhalve dag wisten wij al meer van ome Arie dan Brinkman in twintig jaar. Arie V. blijkt nu ook nog eens een vuurwapenverzamelaar te zijn, maar Brinkman blijft gewoon zitten. De strop om zijn nek wordt zo steeds strakker aangetrokken”, aldus Van Dijk.

Het hele verhaal over Brinkman is, volgens Van Dijk en De Vogel, nog niet eens verteld. “We hebben nog meer”, zegt Van Dijk. “Nou ja, we zijn er nog mee bezig”, zwakt De Vogel zijn collega snel af. “Als je nog even in de zaak gaat spitten komt er nog een heleboel boven water. Als we er nog iets mee doen komen we weer met een grote reportage”, zeggen ze.

De kritiek dat de reportage nogal suggestief was leggen de verslaggevers naast zich neer. Op een gegeven moment rijdt in de reportage een auto langs het Scherpenzeelse bedrijf terwijl op de radio de gemonteerde stem van Brinkman te horen is die spreekt over witte boordencriminaliteit. “Dat was een grapje”, zegt Van Dijk. Talloze KRO-leden houden blijkbaar niet van dit soort grapjes en zegden na uitzending van de reportage hun lidmaatschap van de omroep op.

De ongelukkige situatie dat KRO-voorzitter Braks één van de schrijvers van het CDA-verkiezingsprogramma is, heeft de eenheid binnen de omroep niet vergroot. De als freelancer bij de KRO werkende journalisten willen er eigenlijk niet over praten, maar na enig aarzelen wil Van Dijk zijn mening wel geven. “In het algemeen moet een voorzitter van een omroep geen politieke bijbanen hebben. Wat er dan fout kan gaan hebben we gezien.” (KG)

    • Koen Greven
    • Kees van der Malen
    • Frank van Empel
    • Derk-Jan Eppink