Ontvoering topman Bavaria voorkomen

EINDHOVEN, 28 APRIL. De politie van het Brabantse Lieshout hoopt een voorgenomen ontvoering van een van de topmensen van de brouwerij Bavaria te hebben verijdeld door de plannen bekend te maken.

Dinsdagmiddag kwam er bij de brouwerij een telefoontje binnen dat een lid van de familie Swinkels deze week ontvoerd zou worden. Volgens de politie klopten de gegevens over namen en plaatsen zozeer dat het telefoontje “zeer serieus” werd genomen. De ontvoerders behoren, aldus de woordvoerder, tot een groep zware criminelen die actief is in Zuidoost-Brabant. Na het telefoontje namen zowel de politie als de brouwerij “gepaste veiligheidsmaatregelen”. Welke die maatregelen zijn wil de politie niet zeggen, maar, aldus de woordvoerder, “we zijn goed genoeg uitgerust om een ontvoering te verijdelen”.

Niet bekend

Het is voor zover bekend de eerste keer dat de familie te maken krijgt met een dreigende ontvoering. De politie zegt ervan uit te gaan dat het de ontvoerders te doen is om losgeld. Volgens de woordvoerder is tot het openbaar maken van de plannen besloten om de veiligheid van de familie te waarborgen en om, zoals de hij zegt, “het milieu te laten weten dat we op de hoogte zijn”. Mensen die een ontvoering voorbereiden kunnen niet worden aangehouden en vervolgd.

In augustus 1991 verijdelde de politie van Castricum een ontvoering op soortgelijke wijze. Toen ging het om de Wastor-directeur K. Molenaar of een van diens familieleden. Een groep Joegoslaven, die al wekenlang hun toekomstige slachtoffer observeerde, werd in een in Servokroatisch gestelde brief gewaarschuwd dat de politie op de hoogte was van de ontvoeringsplannen. Enkele maanden geleden maakte de politie van Amsterdam voortijdig bekend dat er plannen waren om de Amsterdamse politiewoordvoerder K. Wilting te ontvoeren.