Obree naar rechter als wielerunie record niet erkent

ROTTERDAM, 28 APRIL. Zijn borst steunt op het smalle stuur, zijn aerodynamische ski-houding lijkt de ademhaling ernstig te bemoeilijken. Maar de 28-jarige wielrenner Graeme Obree is zo op zijn sterkst. Gisteren verbeterde de Schot het werelduurrecord. Op de overdekte baan van Bordeaux legde Obree in zestig minuten 52,713 kilometer af. Hij stelde daarmee de toptijd scherper van de Engelsman Chris Boardman, die op 23 juli 1993 in dezelfde hal op 52,270 kilometer uitkwam.

Obree was al eerder 's werelds snelste renner op dit onderdeel. Op 17 juli van het vorige jaar reed hij in één uur 51,596 kilometer. Dat deed hij in Vikingskipet te Hamar op een zelfgemaakte fiets, die onder meer bestond uit kogellagers uit een versleten wasmachine. Het rijwiel dat hij in Bordeaux gebruikte was van carbon en woog veel minder. Na zijn geslaagde jacht waarschuwde Obree de internationale wieler- unie (UCI): “Als de bond het record niet erkent, stap ik naar de rechter.” Op 6 mei komt een commissie van de UCI met een voorstel de hi-tech ontwikkelingen in deze sport aan banden te leggen, of zelfs te verbieden.

“De aerodynamica is 95 procent van het record”, zei de Italiaanse professor Conconi in februari van dit jaar, toen hij de veertiger Francesco Moser adviseerde bij diens pogingen het werelduurrecord scherper te stellen. De ex-kampioen Moser faalde, op een zelfde model fiets als die van Obree, drie keer: tweemaal in Mexico Stad en één keer in Bordeaux. Moser raakte het record in '93 kwijt aan Obree, nadat hij het bijna tien jaar in zijn bezit had gehad. Bij zijn record in januari 1984 in Mexico Stad werd Moser begeleid door een professor (Conconi), een arts (Arcelli), een trainer (Sassi), een masseur (Gamberini) en de mecanicien Fucacci.

De totale kosten van die poging bedroegen een kwart miljoen gulden. Insiders meenden dat de missie van Moser meer op een medisch-wetenschappelijke onderneming leek dan op een sportgebeuren. De ex-fietsenmaker Obree moest het met heel wat minder geld stellen. In Hamar logeerde hij vorige jaar nog in een goedkoop hotelletje, waar de disco-jeugd hem uit de slaap hield. Dankzij de hulp van een Zwitserse bokspromotor had hij nu in Bordeaux wat meer financiële armslag.

Obree draaide voor bijna 3.000 toeschouwers zijn rondjes vanaf de start sneller dan Boardman negen maanden geleden. Na 25 kilometer bedroeg het verschil al twintig seconden. Obree hield goed vol en legde uiteindelijk 443 meter meer af dan zijn rivaal. “Ik heb mijn gram gehaald”, verklaarde Obree . “Verleden jaar riep Boardman dat mijn naam niet op de recordlijst paste. Hij had liever zijn eigen naam achter de grote Francesco Moser gezien.”

Obree meldde dat hij in het begin zijn benen “nauwelijks had gevoeld”. “De laatste twintig kilometer waren zwaarder. Ik heb alle moeite gedaan de grens van 53 kilometer te passeren. Maar mijn benen wilden niet meer.” Vervolgens haalde hij uit naar de UCI: “De officials moeten begrijpen dat aerodynamica een belangrijke rol speelt. Maar trappen moeten we zelf doen. Ik zou het onbegrijpelijk vinden als ze een model fiets als dat van mij afkeuren.” Obree zei dat hij zijn poging normaal pas in juni zou hebben ondernomen. “Met de aanstaande regelwijziging was ik wel gedwongen eerder in actie te komen.”

Het steekt Obree dat zijn rijstijl zo wordt bekritiseerd. “Als in de Tour renners met de neus op het voorwiel een col afdalen, vindt men dat schitterend. Met dat verschijnsel in gedachten heb ik mijn rijwiel ontworpen.”

Het werelduurrecord na de Tweede Wereldoorlog

29-06-1956 Milaan Jacques Anquetil (Fra) 46,159 km

19-09-1956 Milaan Ercole Baldini (Ita) 46,393 km

18-09-1957 Milaan Roger Rivière (Fra) 46,923 km

23-09-1958 Milaan Roger Rivière (Fra) 47,346 km

30-10-1967 Rome Ferdinand Bracke (Bel) 48,093 km

10-10-1968 Mexico Ole Ritter (Den) 48,653 km

25-10-1972 Mexico Eddy Merckx (Bel) 49,431 km

19-01-1984 Mexico Francesco Moser (Ita) 50,808 km

23-01-1984 Mexico Francesco Moser (Ita) 51,151 km

17-07-1993 Hamar Graeme Obree (GBr) 51,596 km

23-07-1993 Bordeaux Chris Boardman (GBr) 52,270 km

27-04-1994 Bordeaux Graeme Obree (GBr) 52,713 km