Koninginnenach in Den Haag

Koniginnenach in Den Haag, 29 april. Het festival begint om 19.30 met een optreden van Joanna Connor op De Plaats. Het volledige programma van de Koninginnenach is te vinden in de Nachkrant. Inl. 070-3890331/ 3882626.

Het muziekfestival werd in 1990 opgezet als een protest tegen het magere aanbod van koninginnedagfestiviteiten in de binnenstad van Den Haag. De Nach was het eerste jaar direct een succes met 30.000 bezoekers. De initiatiefnemers - DOEN promoties en Cultureel Centrum Het Paard - die inmiddels de Stichting Haagse Koninginnenach hebben opgericht, verwachten dit jaar 140.000 bezoekers op het festival, dat gratis toegankelijk is. Op drie podia in het centrum treden bands op: het Samson-podium aan het Plein (Walter Trout, The Loved Ones en The Paladins), het speeltuin-podium aan Het Kerkplein (Barrelhouse, Big Sugar, Luther Allison) en het VSB-podium aan De Plaats (Joanna Connor, Arthur Ebeling and The Harketeers, Dave Alvin).

Ook wordt er in meer dan 50 cafés in de binnenstad levende muziek gespeeld door onder anderen Hans Dulfer, Hein van de Gaag Trio, Ramp 'n Stamp, Waushouse & Blufblues Extravaganze, Tom Cat Team Feat, Gregor Serban Trio, Twilight Zoon en The Red shoes. Over de as van het festivalgebied, van de rivierenmarkt tot aan het torentje van Lubbers, wordt een Nachmarkt gehouden met 70 kraampjes. Bij de Hofplaats is dit jaar voor het eerst de Haagsche Courant Nachbios opgesteld waar op een scherm van zeven bij veertien meter de muziekfilms Jimi plays Montery & Jimi at the Isle of Wight en Joe Cocker: Mad dogs and Englishmen worden vertoond.

Tijdens het muziekfestival rijden er Nachbussen die tot 04u op vijf routes in lusvorm nagenoeg de hele oppervlakte van Den Haag en omliggende gemeenten aandoen.