Kohl: geen afspraak over Dehaene als opvolger van Delors

BRUSSEL, 28 APRIL. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl heeft gisteren ontkend dat hij met de Franse president Mitterrand afspraken heeft gemaakt over de benoeming van de Belgische premier Jean-Luc Dehaene tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Berichten die daarover de afgelopen weken in kranten zijn verschenen, zijn “volkomen fout”, aldus Kohl. De Duitse regeringsleider zei dat tijdens een bezoek aan premier Major van Groot-Brittannië.

Ook Major zei dat de opvolging van voorzitter Jacques Delors van de Europese Commissie (per 1 januari volgend jaar) nog niet op de Europese agenda heeft gestaan. De Britse premier bevestigde dat Londen in Sir Leon Brittan, nu Europees commissaris, de aangewezen opvolger ziet van Delors. Maar, zo relativeerde hij, dit onderwerp zal met alle EU-partners moeten worden besproken. Van meningsverschillen tussen Duitsland en Groot-Brittannië, zoals gesuggereerd werd in verschillende Britse kranten, geen sprake, zei hij.

In België is de koorts over de opvolgingskwestie de afgelopen dagen weer behoorlijk opgelopen door een bericht in De Morgen. De krant schreef dat premier Dehaene in kleine kring zou hebben gezegd dat hij er zin in heeft om Delors op te volgen.

Tot dusver heeft Dehaene zelf en zijn woordvoerster steeds “geen commentaar” gegegeven op de berichten over zijn, door Bonn en Parijs gestelde kandidatuur voor de Europese Commissie. Die beleidslijn werd ook gisteren en vandaag doorgetrokken, en inmiddels hebben ook de betrokkenen waaraan Dehaene zijn ontboezemingen zou hebben gedaan, het verhaal in De Morgen ontkend.

Een hoge Nederlandse diplomaat zei onlangs dat premier Lubbers nog steeds de meest waarschijnlijke opvolger is van Delors. Frankrijk en Duitsland zouden Dehaene wel degelijk hebben gepolst, maar dan over zijn bereidheid om zich beschikbaar te stellen als reserve-voorzitter voor het geval Lubbers zijn kandidatuur onverhoopt niet zou stellen.

Het onderwerp komt ter sprake bij de Europese top in juni op het Griekse eiland Korfoe. Maar ook dan is er geen absolute zekerheid dat het besluit valt, zo werd gisteren in Londen gezegd door diplomaten.

    • Wim Brummelman