Kinderagenda

Kindervrijmarkt

Amsterdam, t/m 1 mei

Tijdens de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt valt er voor kinderen van alles te beleven. Er is een draaiend terras en poppenkast. Aanvang 15u30 (op 30 april om 12u30) in de Paardenstal. Toegang ƒ 2,50. Op 30 april is er vanaf 13u ook een kindervrijmarkt; jonge marktlieden geven zich op in de Cantina en vanaf 16u30 is er een kinderdisco in het Danspaleis. Op 1 mei kun je vanaf 13u in een reuzenrad simultaanschaken tegen een bekende schaakmeester. Elke keer als de gondel beneden is, moet je zetten. Verder kun je in het Danspaleis meedoen aan de Open Amsterdamse Flipperkampioenschappen. Aanvang 13u. Volwassenen doen ook mee. Inschrijven bij de kassa. Deelname ƒ 10,-. Inl 020-4205949/6251070. Snelle schapen

Makkum (Fr.), 30 april Schapen kunnen ongelooflijk hard lopen. Dat zie je tijdens de Friese kampioenschappen schapendrijven. Herders trachten zo snel mogelijk vijf schapen over een parcours met hindernissen te sturen. De dieren moeten over bruggetjes en door nauwe doorgangen. Elke herder wordt bijgestaan door een bordercollie. Plaats: een weiland langs de Workummerdijk van 9u30 tot 15u. Toegang ƒ 2,50; 4 t/m 12 jaar ƒ 1,-; tot 4 jaar gratis. Tussen 10-12u kun je meedoen aan kinderactiviteiten in het nabij gelegen centrum, zoals koekhappen, steltlopen en zaklopen. Er is ook een kinderrommelmarkt. Inl 05158-31563. Brandweer

Heerhugowaard (NH), 30 april Wie van spektakel houdt, neemt een kijkje bij de demonstraties van de Heerhugowaardse brandweer. Op het programma staan de volgende rampen: vlam in de pan, tanklekkage met gevaarlijke stoffen, brandende gasafsluiter, auto-ongeval met slachtoffer en oliebrand over groot oppervlak. Je ziet ook duikacties en een redding met adembeschermers (maskers). Als uitsmijter verzorgen de spuitgasten een groot waterfestijn. 13-16u; Raadhuisplein. Jurassic Park

Den Haag, 30 april t/m 31 juli De dinosaurussen uit Jurassic Park zijn in Nederland! Niet allemaal, maar voldoende om je weer even te laten griezelen. In de Jurassic Jungle van het Museon sta je oog in oog met de Brachiosaurus, de Velociraptor en de Triceratops met jong. Je ziet verder dino-overblijfselen, zoals botten, voetsporen en een stuk huid en skeletten van andere prehistorische dieren. Heel bijzonder is het nest met dinosauruseieren; dit is het grootste ter wereld. Verder veel rekwisieten, storyboards en trucages uit de film. Op de openingsdag verzorgt de oudheidkundige Don Lessem een rondleiding voor de eerste tien kinderen en hun begeleiders. Op 30 april en 1 mei mogen bezoekers hun eigen dino-objecten aan de Amerikaanse deskundige laten zien en vragen stellen. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u. Toegang ƒ 12,50; 5 t/m 12 jaar en 65+ ƒ 7,50; tot 5 jaar gratis; CJP en museumjaarkaart korting. Stadhouderslaan 41. Inl 070-3381338. Ruiken en knuffelen

Amsterdam, 1 mei Durf jij een muis in je hand te houden? En een wijngaardslak? Op 1 mei organiseert het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie een IVN-dag. Dieren lopen, kruipen en springen rond en je mag ze vasthouden, aaien en knuffelen. Wat valt er nog meer te beleven? Gidsen lezen voor en leiden kinderen rond door een gebied met bedreigde gewassen. Onderweg leer je planten en bomen herkennen door te ruiken, te voelen en te proeven. Ook mag je meedoen aan een verkleedspel over uilen en muizen. Voor de allerkleinsten is er een knutselopdracht met gekleurd zand. 12-16u. Gratis deelname. Bij de IVN-huisjes in het Amstelpark. Inl 020-6186548. Vroege vogels

Dronten (Fl.), 1 mei Vogels beginnen bij zonsopgang meteen te zingen. Dat doen ze om hun territorium te verdedigen. Tegen een uurtje of tien zijn ze uitgezongen en nemen ze pauze. Tijdens een wandelexcursie luister je naar het vogelzang. Een boswachter van Staatsbosbeheer vertelt er mooie verhalen bij en laat je diverse modellen nestkasten zien. Als je geluk hebt zie je door de glazen zijkant al eitjes. Trek laarzen aan. Aanvang: 8u30. Vertrekpunt: hoofdingang Wisentbos aan de Wisentweg. Deelname ƒ 2,50; tot 12 jaar ƒ 1,-. Van tevoren aanmelden. Inl 03211-2009. Vliegers en maskers

Rotterdam, 3 en 4 mei Het Museum voor Volkenkunde organiseert kinder-workshops over Aruba en de Antillen. Op 3 mei maken deelnemers een versierd masker en leren daarna een gemaskerde Antilliaanse samba dansen. Op 4 mei worden er onder deskundige leiding versierde Caraïbische vliegers vervaardigd. Geschikt voor 6-12 jaar. Aanvang op beide dagen 11 en 13u. Deelname ƒ 3,-. Van tevoren aanmelden bij de mediatheek. Willemskade 25. Inl 010-4111055. Kinderfestival

Nijmegen, 5 mei In Nijmegen is er kinderfestival ter gelegenheid van de 5 mei-viering. Op de Waalkade kun je vanaf 14u meedoen met volksspelletjes. Om 15u geeft de jeugddrumbandfanfare De Stefaantjes acte de présence en om 15u30 treedt Kindercircus Pico Bello op. Een uur later volgt de muziekgroep VOF De Kunst, die liedjes speelt van haar CD's 'Dikkertje Dap' en 'De Lapjeskat'. Het programma in de Lindenberg, vlakbij de Waalkade, ziet er als volgt uit: om 14u de jeugdmusical 'Oorlogskinderen', geschikt voor publiek vanaf 7 jaar. Toegang ƒ 12,-; tot 16 jaar ƒ 8,-. Voor de kleintjes is er om 14u een poppentheater in de Marikenzaal; toegang ƒ 2,50. Om 15u in dezelfde zaal een goochelshow; toegang ƒ 2,50. Inl 080-273911. Kamperen

Achterhoek, 5 t/m 15 mei Kamperen is een feest; zeker als je een camping in de Achterhoek kiest. Daar organiseren 22 Kampeerterreinen een speciale kinderweek met veel spannende, grappige en creatieve evenementen. Het leuke van deze week is dat hij elf dagen duurt! Vraag de folder met het programma aan bij Streek VVV Achterhoek. Inl 05750-19330. Onderduikers

Haarlem, permanent 28 Februari 1944 was een zwarte dag voor de familie Ten Boom. Al jaren verschafte ze onderdak aan joden en verzetsmensen die voor de Duitsers moesten onderduiken voor de Duitsers. Op die dag bleek dat ze waren verraden. De Sicherheitsdienst deed een inval en nam de bewoners gevangen. Zes onderduikers konden zich op tijd in een geheime ruimte verstoppen. Daar hielden ze zich tweeëneenhalve dag muisstil, terwijl de Duitsers nog in huis waren. Later werden ze bevrijd. In het huis is er een expositie te zien met spullen die door het verzet werden gebruikt. Tijdens een rondleiding vertelt een gids over de omstandigheden waarin onderduikers leefden en kun je door een luik naar die schuilplaats kruipen. Di t/m za 10-16u. Gratis toegang; bijdragen zijn welkom. Corrie ten Boomhuis, Barteljorisstraat 19. Inl 023-310823.