Jeltsin tekent akkoord met zijn politieke opponenten

MOSKOU, 28 APRIL. President Jeltsin heeft vanmiddag met verscheidene politieke tegenstanders een 'wapenstilstand' ondertekend in het Kremlin. Zowel de communistische leider Gennadi Zjoeganov als de ultranationalist Vladimir Zjirinovski ondertekenden Jeltsins 'memorandum voor sociale overeenstemming', hoewel zij gisteren nog hadden aangekondigd dat niet te doen. Belangrijkste afwezigen bij de ceremonie van vanmiddag waren voormalig vice-president Aleksandr Roetskoj, de parlementsfractie van de onafhankelijke econoom Grigori Javlinski en de fractie van de Agrarische Partij.

De moord op een parlementariër dinsdagavond had gistermiddag nog tot zulk tumult in het parlement geleid dat verschillende politici zeiden dat de ondertekening van het 'memorandum voor sociale overeenstemming' moest worden uitgesteld. Anderen zeiden het document te negeren. De ultrantionalistische leider Zjirinovski zei zowel het één als het ander.

President Jeltsin heeft het 'memorandum voor sociale overeenstemming' opgesteld om te voorkomen dat politieke conflicten nog eens zo uit de hand lopen als vorig najaar gebeurde, toen er bij gevechten in Moskou volgens officiële cijfers 147 doden vielen. De ondertekenaars moeten zich onthouden van onder andere oproepen de grondwet te wijzigen, oproepen tot vervroegde verkiezingen en gewelddadige demonstraties.

Maar gisteren was het parlement allerminst in de verzoeningsstemming die Jeltsin met het document wil scheppen. De dood van afgevaardigde Andrej Azderdzis die dinsdag op de stoep voor zijn huis door een onbekende dader met nog onbekend motief werd neergeschoten, leidde tot een motie van wantrouwen tegen minister van binnenlandse zaken Viktor Jerin. Premier Tsjernomyrdin die in het parlement verscheen om over de moord te spreken, weigerde het parlement met het ontslag van zijn minister tegemoet te komen. President Jeltsin beloofde wel, in een schriftelijke verklaring, de misdaad te bestraffen. “Ik heb opdracht gegeven de daders zo snel mogelijk te achterhalen”, schreef de president.