Jeltsin: spionage VS onacceptabel

MOSKOU, 28 APRIL. De Russische president heeft de Verenigde Staten gisteren beschuldigd van spionage. Jeltsin deed dat nadat hij eerder deze week “heroverweging” van gezamenlijke militaire oefeningen met de VS had bepleit. Zijn opmerkingen worden in Moskou in verband gebracht met Jeltsins poging om een politiek akkoord te bereiken met het door nationalisten en communisten gedomineerde parlement.

In zijn toespraak tot personeel van de Russische buitenlandse inlichtingendienst wees Jeltsin op de “politieke campagne” tegen Rusland die zich in de VS zou hebben ontwikkeld na de aanhouding van de CIA-medewerker Aldrych Ames, die op 22 februari werd beschuldigd van spionage voor Rusland. “De werkelijke redenen en bedoelingen van deze anti-Russische activiteit zijn duidelijk politiek getint. De Amerikaanse inlichtingendiensten voert hun pogingen op om agenten in Rusland te werven, maar zij ontzeggen de Russische buitenlandse inlichtingendienst het recht hetzelfde te doen”, zei Jeltsin. “Rusland zal dergelijke discriminatie niet langer accepteren.”

De Russische president kondigde aan dat hij de buitenlandse inlichtingendienst, een van de opvolgers van de KGB, wil versterken. Sinds het einde van de Koude Oorlog zijn de betrekkingen met het Westen weliswaar verbeterd, aldus Jeltsin, maar waakzaamheid is nog geboden. “Het is vooral belangrijk onderscheid te maken tussen partnerschap en pogingen ons zaken op te leggen die tegen onze belangen ingaan. Dat laatste is onaanvaardbaar.”

De ontwikkelingen in de wereld zijn in het algemeen gunstig voor Rusland, zo zie de president, “maar we moeten blijven beseffen dat dit elk moment kan veranderen.”