Japan: geen meerderheid voor nieuw kabinet meer

TOKIO, 28 APRIL. De Japanse premier Tsutomu Hata heeft vandaag een minderheidsregering gevormd, nadat zijn poging om de socialisten, die eergisteren hun vertrouwen in Hata hadden opgezegd, in het kabinet te houden, was mislukt.

Hata's meerpartijencoalitie kan nu nog slechts rekenen op de steun van 182 parlementariërs in het 511 leden tellende lagerhuis. Volgens de nieuwe kabinetssecretaris, Hiroshi Kumagai, zal premier Hata zijn pogingen voortzetten de socialisten opnieuw voor zich te winnen. De Socialistische Partij (74 zetels) trad dinsdag uit het kabinet nadat ze als enige buiten de samensmelting van de regeringspartijen tot één nieuw blok was gelaten. Hata probeerde de socialisten er daarna vergeefs van te overtuigen dat daaraan geen boze opzet ten grondslag lag.

De meest posten in het nieuwe kabinet van 22 ministers worden bezet door leden van Hata's Shinseito (Vernieuwingspartij). De regering, waarvan de samenstelling ten opzichte van de vorige op 19 plaatsen is gewijzigd, zal het beleid van het oude kabinet Hosokawa in grote lijnen voorzetten, zo liet Kumagai weten. Morihori Hosokawa trad bijna drie weken geleden af wegens een persoonlijke financiële affaire. Tsutomu Hata (58), onder Hosokawa minister van buitenlandse zaken, werd eind vorige week aangewezen als nieuwe regeringsleider.

Veel analisten verwachten dat de regering Hata het niet lang zal kunnen bolwerken en dat de premier het Lagerhuis zal moeten ontbinden en nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. De socialisten lieten eerder deze week weten de regering nog wel te zullen steunen bij de plannen voor economische hervormingen. Maar de socialistische partijleider Tomiichi Murayama sluit een monsterverbond met de oppositionele Liberaal-Democratische Partij (LDP) ook niet uit. De LDP is met 206 parlementszetels de grootste partij. Samen met de socialisten zouden de liberaal-democraten de regering naar huis kunnen sturen. En dat is ook het streven van de LDP, de partij die vorig jaar na 38 jaar van ononderbroken regeringsmacht, het veld moest ruimen. (AP, Reuter)