Jalabert kan ook op eigen kracht een sprint winnen

CACERES, 28 APRIL. Dinsdag kreeg hij de dagprijs geschonken. Gisteren behaalde Laurent Jalabert op eigen kracht de tweede ritzege in de Ronde van Spanje. Vóór Jean-Paul van Poppel en Adriano Baffi, de 'boosdoener' tijdens de eindsprint een dag eerder, waarbij ploegmakker Mario Cipollini ten val kwam.

Van Poppel had al voor de derde rit, van Salamanca naar Caceres over 239 kilometer, weinig vertrouwen in een mogelijke triomf. “De aankomst is niet op mijn lijf geschreven”, zei hij. “Nauwe straten, rotondes, bochten... Het ligt mij niet.” Van Poppel mengde zich wel in de sprint, maar had geen antwoord op de jump van Jalabert, die werd gelanceerd door Alex Zülle.

De koers kwam gisteren, door toedoen van de renners van Cees Priem, pas tot leven op zeven kilometer van de finish. Zijn complete formatie ontnam de ploeg van Baffi de controle over de wedstrijd. De Spanjaard Rodrigues waagde vijf kilometer voor de aankomst een uitbraak, maar leider Rominger haalde de vluchter terug. Vervolgens voerde Zülle het commando, in dienst van Jalabert. Het tweetal streed zij aan zij. Van Poppel passeerde de Italiaan nog wel, maar kwam tekort ten opzichte van Jalabert.

Van Poppel meende gisteren dat de levensgevaarlijke manoeuvres die Baffi dinsdag maakte, zwaarder bestraft moeten worden. “Een overtreding met lichamelijk letsel betekent in de voetbalsport een forse schorsing. Dat mag wat mij betreft in de wielersport ook gebeuren. Nu wordt de overtreder naar de laatste plaats verwezen en wordt de geldstraf betaald door de ploegleiding.” Cipollini mocht gisteren met een lichte hersenschudding het ziekenhuis verlaten. Volgens de artsen kan hij binnen tien dagen weer in actie komen.

In de semi-klassieker Veenendaal-Veenendaal over 240 kilometer heerste gisteren de ploeg van Jan Raas. Bij elke ontsnappingspoging waren zijn renners betrokken. Veertig kilometer voor het einde volgde de ontknoping van de levendige wedstrijd. De Rus Ekimov ontsnapte, de Belg Corvers probeerde nog aan te klampen, kwam tot honderdvijftig meter van de koploper, maar viel toen stil. Ekimov won uiteindelijk na ruim vijf uur fietsen. Zijn voorsprong op de Duitser Kappes, die de sprint van de achtervolgende groep won, bedroeg ruim twee minuten. De net herstelde Maassen werd derde. (ANP)