Israel en PLO willen het nu snel eens worden

TEL AVIV, 28 APRIL. Israel en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie, de PLO, streven ernaar midden volgende week de overeenkomst te tekenen die de Palestijnse autonomie in de Gazastrook en het district Jericho verwezenlijkt. De onderhandelingen in Kairo om de laatste obstakels uit de weg te ruimen, zullen volgens Israelische en Palestijnse bronnen nu zonder onderbreking worden voortgezet tot de overeenkomst rond is. Dan zullen de Israelische premier Yitzhak Rabin en PLO-leider Yasser Arafat in Kairo hun handtekeningen onder het autonomie-akkoord zetten, in aanwezigheid van onder anderen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher.

Christopher maakt een rondreis door het Midden-Oosten waarvan de nadruk ligt op het doorbreken van de impasse in het Israelisch-Syrische vredesoverleg. Volgens de Israelische pers zal Christopher de legering van een internationale troepenmacht, met Amerikaanse deelneming, op de Hoogvlakte van Golan aan de partijen voorstellen.

Vanmorgen is de Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres naar Kairo gevlogen. Daar heeft vanmiddag een ontmoeting plaats tussen president Mubarak, Arafat, Christopher en Peres om het overleg tussen Israel en de PLO te bespoedigen. Politieke kringen in Jeruzalem hebben tegenover de krant Ha'arets verklaard dat Israel ertoe neigt op aandringen van Arafat het autonomiegebied Jericho te vergroten. De uiteindelijke beslissing daarover en over enkele andere problemen zal tijdens een ontmoeting tussen premier Rabin en Arafat worden genomen. Onder andere de plaatsing van Palestijnse politieagenten bij de grensovergang met Jordanië bij de Allenby-brug, een Palestijnse postzegel en een Palestijns telefoonnummer (een eigen landnummer) moeten nog worden geregeld.

Onmiddellijk na de ondertekening van het akkoord zullen 3.400 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten, onder wie leden van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas. De totaal verlamde Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin zou eveneens vrijkomen. Hamas-bronnen in de Gazastrook zeggen dat sjeik Yassin vóór deelneming van zijn organisatie aan de Palestijnse autonomie is en een matigende invloed op Hamas heeft. Zijn vrijlating zal volgens Israelische bronnen tot het kalmeren van de spanningen in de Gazastrook bijdragen.

    • Salomon Bouman