Iran krijgt snel derde onderzeeër

NICOSIA, 28 APRIL. Iran zal binnenkort zijn derde onderzeeër uit de Russische Kilo-klasse in gebruik nemen. Volgens schout-bij-nacht Shamkhani, de commandant van de Iraanse marine, betekent de komst van de diesel-onderzeeër een aanzienlijke uitbreiding van de onderwater-defensie capaciteit van zijn land.

Iran had de drie schepen, ter waarde van ruim 1,3 miljard dollar, al voor de instorting van de Sovjet-Unie besteld. Ondanks zware tegendruk van de Verenigde Staten besloot de Russische overheid, die wordt geplaagd door financiële problemen, in 1992 over te gaan tot de levering van de eerste onderzeeër.

Daarmee werd Iran de eerste macht in de Golf die de beschikking heeft over onderzeeërs. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië, bondgenoten van de Arabische Golf-staten, stationeerden vervolgens eigen onderzeeërs in de regio. Saoedi-Arabië denkt erover zelf onderzeeërs aan te schaffen. De Iraanse aankopen liggen zeer gevoelig bij de Arabische olie-producerende staten, omdat veel olie-exporten per tankschip door de Golf gaan. (AFP, Reuter)