IJzeren therapeuten

IJzeren therapeuten, t/m 14 aug in Museum Boerhave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Di t/m za 10-17u, zo 12-17u. Inl 071-214224

Rond 1860 ontwikkelde de Zweedse arts Gustaf Zander een groot aantal fysiotherapeutische toestellen, waarvan de werking was gebaseerd op de principes van de heilgymnastiek. Uitgangspunt daarbij was de oefeningen te beperken tot het te genezen lichaamsdeel. Met de apparaten van Zander was het mogelijk om de voorgeschreven bewegingen nauwkeurig te doseren. De apparaten hadden groot succes, over de hele wereld werden Zanderinstituten opgericht. Het Leidse Museum Boerhave is voor zover bekend het enige museum ter wereld dat een complete collectie Zander-toestellen bezit. In een tentoonstelling over de Zander-therapie die nu in het museum is te zien, wordt een groot aantal van de merkwaardige gietijzeren apparaten getoond, sommige zelfs werkend.