Hoogovens weer naar jaarrecord op zeer stil Damrak

AMSTERDAM, 28 APRIL. Op de Amsterdamse effectenbeurs is het aandeel van het staal- en aluminiumconcern Hoogovens vanmorgen opnieuw flink gestegen. De koers bereikte een hoogste punt van de laatste 12 maanden op 73 gulden, na een slot van 70,50 gulden gisteren.

AMSTERDAM De oorzaak van de koersstijging waren de forse aankopen door een Angelsaksische beleggers, die werd nagevolgd door verschillende particulieren. Rondom het middaguur vlakte de koers iets af tot 72,50 gulden door winstnemingen. De omzet was op dat moment met ruim 400.000 stukken aan de forse kant. De koersstijging van vanmorgen volgde op een herstel van de Hoogovens-aandeel, die vorige week werd ingezet nadat de directie had laten weten dat de staaldivisie eerder dan verwacht winst gaat maken.

Door grote verliezen in 1992 en 1993 was de koers vorig jaar nog op een dieptepunt onder de dertig gulden beland. De lagere rente en de aankopen van cyclische aandelen door Britse en Amerikaanse beleggers deden Hoogovens vanaf vorig jaar zomer weer opkrabbelen tot 48,50 gulden in januari. De forse reorganisatie bij het IJmuidense concern en een stijging van de staalprijzen bevestigden het optimisme van de Angelsaksische beleggers. Handelaren lieten vanmorgen weten dat niet alleen deze beleggers actief waren, maar dat ook kleine beleggers weer vertrouwen hebben in Hoogovens.

De koers van Hoogovens kon ook omhoog schieten, doordat er op de rest van de markt niet veel gebeurde. De omzetten waren laag en de Amsterdam EOE-index (AEX) kabbelde met 2 punten omhoog 419,33 punten. Doordat de beurs van New York gisteren gesloten was, hielden beleggers in Amsterdam zich koest.

Unilever had last van een publiciteitsoffensief van concurrent Procter & Gamble tegen de nieuwe Omo. Ondanks een persconferentie gisteren daalde de koers met 1,10 gulden tot 211,80 gulden. Koninklijke Olie profiteerde van het vriendelijke klimaat door 1,90 te winnen op 211,40 gulden.

De verliezers hielden het inleveren zeer beperkt. Océ moest zes dubbeltjes terug op 81,90 gulden en Akzo Nobel moest na de winst van gisteren twee kwartjes inleveren op 222,70 gulden. Pakhoed won per saldo een dubbeltje op 49,60 gulden, na aftrek van het slotdividend van 1,50 gulden.

Op de lokale markt reageerden beleggers gunstig op de bekendmaking van de emissieprijs van de nieuwe aandelen Fugro McClelland. Het aandeel won 1,20 op 38 gulden. De door Draka in het jaarverslag uitgesproken vooruitzichten werden positief gewaardeerd. De koers ging 1,30 omhoog op 43,20 gulden. Norit verloor zeven dubbeltjes op 21,60 gulden en Nedcon moest zes dubbeltjes terug op 38,70 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gisteren gesloten vanwege de begrafenis van oud-president Richard Nixon.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio viel vandaag weinig te beleven. De Nikkei-index van 225 fondsen verloor slechts 3,90 punten op 19.725,25, bij een omzet van niet meer dan 210 miljoen aandelen.