GM-documenten gevonden bij VW

DARMSTADT, 28 APRIL. De Duitse Justitie heeft tussen in beslag genomen documenten uit het kantoor van José Lopez de Arriortua, inkoopdirecteur van Volkswagen, gegevens gevonden die overeenkomsten vertonen met een project waaraan Lopez onder zijn vorige werkgever General Motors heeft gewerkt. Dat heeft het openbaar ministerie van Darmstadt gisteren bekendgemaakt.

Lopez ging in maart 1993 van General Motors naar Volkswagen en werd er kort daarop door zijn vroegere werkgever van beschuldigd talrijke bedrijfsgeheimen te hebben meegenomen.

Een deel van de documenten, die vorig jaar augustus werden gevonden in het hoofdkantoor van VW en in Lopez' huis, bevat vertrouwelijke informatie over de nieuwbouw van een fabriek in Spaans Baskenland. De plannen voor de fabriek vertonen grote overeenkomst met die voor een fabriek die General Motors had willen bouwen in Baskenland, Lopez' geboortestreek. Uit teleurstelling over het besluit van GM om de fabriek niet te bouwen, stapte Lopez, die projectleider was, begin vorig jaar over van GM naar Volkswagen. Uiteindelijk besloot echter ook VW om het project te staken.

Ook zou in de privé-omgeving van Lopez een diskette zijn gevonden waarop gegevens van een kostenbesparingsprogramma voor een aantal GM-modellen staan. Een klacht van Opel tegen VW wegens oneerlijk concurrentievoordeel en de eis van een werkverbod van een jaar voor Lopez werden begin dit jaar door de rechter afgewezen. Het onderzoek naar de vermeende bedrijfsspionage van Lopez wordt voortgezet. (DPA)