Eerste volleybaltitel Treviso levert Zwerver 'geinig scootertje' op

ROTTERDAM, 28 APRIL. Ron Zwerver heeft in het trainingscomplex van zijn club Sisley Treviso al twaalf scooters zien staan. Naast een flinke premie is dat het cadeau voor de Italiaanse titel die gisteravond in en tegen Milaan werd behaald. “Vroeger kregen de spelers een Rolex of zo”, vertelt de Nederlandse volleyballer. “Peter Blangé heeft twee jaar geleden bij Parma ook zo'n scootertje gehad. Het zijn geinige dingen.”

Het is de eerste Scudetto, de felbegeerde landstitel, van Sisley Treviso en die werd uitbundig gevierd. Toen de ploeg vanochtend om drie uur met de bus thuis terugkeerde, stonden er nog honderden supporters te wachten. Me-teen na afloop van de wedstrijd in Milaan werden de spelers bestormd door hun fans en ontdaan van hun shirts. “Het was een compleet gekkenhuis”, aldus Zwerver vanochtend vroeg. “Het is voor het eerst dat de volleyballers in Treviso qua populariteit de basketballers hebben overtroffen.”

Treviso won de vierde wedstrijd in de finale van de play-offs met 3-2 en behaalde daarmee de benodigde drie zeges op Milan. Het was een zwaarbevochten overwinning. Lang leek het erop dat het op een vijfde en beslissende wedstrijd zou uitdraaien. Treviso verloor vrij kansloos de eerste twee sets (15-9, 15-8) en kwam ook in de derde set achter. Zwerver werd toen zelfs even naar de kant gehaald door coach Montali. Het tij keerde zich, Treviso won de derde set (15-9), maar kwam in de vierde weer in de problemen. Milan kreeg zelfs vijf matchpunten. Uiteindelijk won Treviso met 17-15 en besliste het duel in een zinderende laatste set met 15-13. “We hadden nog geluk ook. We serveerden een bal uit, maar die raakte het hoofd van Zorzi”, aldus Zwerver.

Het sportpaleis in Milaan was met 10.000 toeschouwers niet uitverkocht. Dat kwam door de voetbalwedstrijd van AC Milan die gelijktijdig in de stad werd gespeeld. De Milanezen hebben geprobeerd het volleybalduel een dag te verzetten, maar daar ging Treviso niet mee accoord. Zwerver: “Het lijkt wel of ik in Milaan altijd 3-2 speel. Met het Nederlands team hebben we er eens tegen Italië met 2-0 en 14-9 voorgestaan, maar verloren toch nog.”

Zwerver beleefde de wedstrijd in een roes. “Ik kan me het wedstrijdverloop niet eens meer herinneren.” Hij constateert wel dat het team vrij rustig wist te blijven. “De druk was enorm. Na de tweede set kwam de president van de club achter de bank zitten. Dat zie je.” Hij stelt dat Treviso een team is met zes gelijkwaardige spelers. “Milan heeft maar vier goeie mensen.” Zwerver heeft bij de Italiaanse kampioen een andere rol dan bij de nationale ploeg. “Hier zijn de moeilijke ballen voor Negrao, de Brazilaanse international. Ik ben er voor de pass en de combinatie.” Het kostte hem een jaar om aan zijn positie te wennen. “En nu ben ik kampioen!”

Zwerver heeft nog een contract voor een jaar bij Treviso. Hij weet niet hoe de club na het behalen van de titel zal reageren. “Vorig jaar kwamen ze al na een maand naar me toe in Nederland.” Het is de bedoeling dat het huidige team voorlopig in tact blijft. De vraag is echter of Negrao te behouden valt. De Braziliaanse bond wil dat met het oog op de Olympische Spelen alle internationals de komende twee jaar in eigen land spelen. Brazilië verdedigt in '96 in Atlanta de titel.

Zwerver zegt lichamelijk kapot te zijn na een loodzwaar seizoen in Italië. “Ik ben blij dat het voorbij is.” Hij heeft bondscoach Joop Alberda echter beloofd dat hij zich volgende week bij de nationale ploeg zal melden. Het is de bedoeling dat hij mee naar Cuba reist om op 6 mei in Havana de start van de World League mee te maken. “Als Joop het wil doe ik het. Maar ik weet niet of het verstandig is. Ik kan er nu nog niet goed over nadenken.” Het staat voor Zwerver vast dat hij een terugslag krijgt van alle inspanningen. “Dat kan niet anders.” Hij slikte wekenlang voor de wedstrijden tabletten die de ontsteking in zijn hiel moesten remmen. Elke partij en training speelde hij met pijn.

    • Hans Klippus