De ongemakken van Aad Kosto

Een politicus op de rechtervleugel van een linkse partij heeft de wind altijd tegen.

Met de feiten in de hand moet hij hooggestemde idealen van partijgenoten logenstraffen waardoor het effect ontstaat van iemand die een kind vertelt dat Sinterklaas niet bestaat. Dit ondervindt PvdA-staatssecretaris Aad Kosto elke dag. In 1990, een jaar na zijn aantreden als bewindsman voor asielzaken, zei hij: “Ik wist dat ik met deze portefeuille niet populair kon worden”. Zijn voorgangers Haars en Korte-van Hemel (beiden CDA) hadden het al moeilijk maar voor Kosto werd het nog erger. Hij kreeg van vroegere linkse vrienden de naam “vieze man van de PvdA” en verweerde zich vorig jaar met: “Ik word als een varken afgeschilderd”. Voor partijgenoten werd Kosto een 'rechtsbuiten zonder ideaal' en voor de terreurgroep Rara het doelwit van een bomaanslag.

Kosto staat in de 'horrorhoek' van de partij. De first lady van de PvdA, Hedy d'Ancona, vindt dat Kosto geen opvang van asielzoekers mag doen want justitie houdt zich bezig met uitzetting. “Waar ik bezwaar tegen heb is dat d'Ancona er good guys en bad guys van maakt. Ik ben dat wel gewend, vandaar dat ik me schertsenderwijs maar met een bittere ondertoon de vieze man van het kabinet noem”, zegt Kosto vandaag in het Nieuwsblad Migranten, een uitgave van het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB). “Het zal mijn eventuele opvolger ook overkomen, net als mijn voorgangers. Wie dit werk doet wordt al a priori in een hoek van engerds neergezet”.

Kosto werd definitief de 'rechtsbuiten' van de PvdA toen hij in Utrecht eind 1992 zei dat hij illegalen wilde doen 'verdwijnen', terwijl hij 'verwijderen' bedoelde. De kleine verspreking had grote gevolgen. d'Ancona keerde zich toen al tegen Kosto en 'linksbuiten' PvdA-minister Pronk vond dat Nederland gewoon immigratieland moest worden. “Ik word natuurlijk gemakkelijk geassocieerd met de man die de portier van Nederland is”, zegt Kosto over zijn rol. PvdA-voorzitter Felix Rottenberg was de enige die Kosto verdedigde, maar ook hij kwam onder vuur van prominente partijgenoten en zich progressief noemende publicisten. Op de lijst met beleidsprestaties die de PvdA ooit opmaakte, kwam Kosto - net als de afgetreden staatssecretaris Elske ter Veld - niet voor.

Schaamt de PvdA zich voor het ondankbare werk dat veel partijgenoten zelf niet willen opknappen? Kosto zit op de post die geen applaus oplevert. “Alsof het een soort beulswerk is waar je een onmenselijk mens voor moet zijn”, zegt hij verongelijkt. (DJE)

    • Koen Greven
    • Kees van der Malen
    • Frank van Empel
    • Derk-Jan Eppink