Cambuur officieus gedegradeerd

ROTTERDAM, 28 APRIL. Cambuur Leeuwarden is gisteravond door een 1-0 nederlaag op eigen veld tegen Willem II officieus gedegradeerd. In de resterende twee wedstrijden kunnen de Friezen de achterstand van vier punten op RKC weliswaar nog goedmaken, maar het verschil in doelsaldo is te groot.

Het verblijf van Cambuur in de eredivisie is van korte duur geweest. Vorig seizoen eindigden de debuterende Friezen op een veertiende plaats. In oktober werd de ontslagen trainer Theo de Jong vervangen door Fritz Korbach. Aanvankelijk zonder succes, maar in februari volgde een opleving. De drie punten uit de laatste zeven duels steken echter schril af bij de elf punten die concurrent RKC in dezelfde serie vergaarde.

Door het verlies van Cambuur en het ene punt dat RKC tegen Vitesse behaalde (0-0), was de vreugde in Waalwijk gisteravond groot. Rechtstreekse degradatie is niet meer mogelijk. Zelfs het spelen van promotie/degradatie-wedstrijden met ploegen uit de eerste-divisie kan RKC nog voorkomen.

Vitesse blijft door het ene punt in de race om een plaats in het toernooi om de UEFA-Cup. Dat geldt ook voor NAC, dat gisteravond Volendam voor eigen publiek met 3-1 versloeg. Voor de club uit Breda scoorden Van Hooydonck (twee keer) en Lammers. Voor Volendam was Stefanovic succesvol. Volendam-trainer Rijsbergen werd door scheidsrechter Schuurmans van het veld gestuurd. NAC en Vitesse hebben evenveel punten, de Arnhemers hebben een beduidend beter doelsaldo. Door de nederlaag van Roda tegen Ajax kunnen zelfs Twente en Willem II zich nog kwalificeren voor Europees voetbal. Als Feyenoord de beker wint, plaatsen behalve PSV nog twee clubs zich voor het UEFA-Cuptoernooi.

FC Groningen trad in Rotterdam aan tegen Feyenoord en behaalde een verdienstelijk gelijkspel: 2-2. Heus uit een strafschop en Blinker scoorden voor de thuisploeg, Ter Avest en Van Duren voor de bezoekers. Door het gelijkspel van de toekomstige club van Erwin Koeman bestaat de kans dat niet FC Groningen maar FC Utrecht verplicht wordt tot de nacompetitie. Utrecht heeft een punt meer dan Groningen, dat nog een inhaalduel tegen Ajax tegoed heeft. Het verschil in doelsaldo is te verwaarlozen. De nummers zestien en zeventien van de eredivisie spelen in de nacompetitie met de periodekampioenen van de eerste divisie. Beide groepswinnaars spelen volgend seizoen op het hoogste niveau.

PSV is door een moeizame 2-1 zege op Sparta formeel zeker van Europees voetbal. Trainer Aad de Mos werd gisteravond in Eindhoven na een teleurstellend seizoen onthaald op een massaal gezongen 'Aadje rot op'.