Bond stopt staking bij Heineken na verlies

ROTTERDAM, 28 APRIL. De staking bij Heineken is bijna afgelopen. Tijdens ledenvergaderingen van de Industriebond FNV bij de brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch is besloten het werk morgenochtend te hervatten. De Industriebond FNV zal de Heineken-CAO niet ondertekenen.

Het besluit om de staking op te heffen is een direct gevolg van de beslissing van de Haagse rechtbank gisteravond om de blokkades van de bedrijfsterreinen te verbieden. Op grond van het feit dat de stakers niet toestonden dat vrachtwagens met bier het terrein verlieten, bestempelde rechtbankpresident A. van Delden de blokkades van de afgelopen zeven dagen als onrechtmatig.

Heineken reageerde verheugd op het nieuws dat de stakers weer aan het werk gaan. De produktie van het bier is met behulp van werkwillig personeel al hervat. “Onze binnenlandse produktie zit weer vrijwel op honderd procent, alleen de exportlijnen draaien nog niet”, zei de woordvoerder vanmorgen.

Gisteravond heeft Heineken de nog aanwezige voorraden al gedistribueerd. Ook de aanvoer van bier vanuit buitenlandse brouwerijen gaat door. “Onze afnemers vormen de absolute prioriteit. Voor koninginnedag hoeft in ieder geval niemand zich zorgen te maken”, aldus Heineken. De onderneming wil proberen met behulp van een speciaal 'nazorg'-team de verstoorde verhoudingen zo snel mogelijk te herstellen.

De Industriebond FNV is teleurgesteld over het blokkadeverbod. Door de CAO niet te ondertekenen loopt de bond onder andere een vakbondsbijdrage van Heineken mis. De leden krijgen wel de met de andere bonden afgesproken loonsverhoging van twee procent over twee jaar.