Barcelona ontmoet in droomfinale gehavend AC Milan

ROTTERDAM, 28 APRIL. De droomfinale is een feit. De twee meest aansprekende voetbalclubs in Europa, Barcelona en AC Milan, spelen op 18 mei in Athene de eindstrijd van de Champions League, het toernooi voor landskampioenen. Beide favorieten wonnen gisteravond hun halve finale met overtuiging en dezelfde cijfers: 3-0. Barcelona versloeg FC Porto, Milan won van AS Monaco. Alle doelpunten waren van zeer hoge kwaliteit.

AC Milan zal gehavend aan de finale beginnen. De Italiaanse kampioen mist in Athene zijn centrale verdedigers Franco Baresi en Sandro Costacurta. Beiden zullen worden geschorst. Costacurta werd tegen Monaco uit het veld gestuurd, aanvoerder Baresi kreeg een fatale gele kaart. Milan-trainer Capello zei na afloop het onterecht te vinden dat schorsingen ook voor de finale tellen. “Nu kunnen spelers die het hele seizoen voor Milan hebben gestreden er op het belangrijkste moment niet bij zijn. Dat is jammer voor het voetbal.” Op 18 mei zullen Desailly en de gisteren geschorste Maldini het centrale duo van Milan vormen.

De twee halve finales waren boeiender dan de groepsduels in de Champions League. Dat kwam door het knock-outsysteem. Eén wedstrijd bepaalde welke ploeg er naar de finale ging. Daarin schuilde ook het gevaar voor Milan en Barcelona. Porto en Monaco wisten dat ze niets hadden te verliezen. Ze konden derhalve alles of niets spelen. Het werd niets, want zowel Barcelona als Milan was oppermachtig. Beide teams namen een snelle voorsprong. Hristo Stoitsjkov zette Barcelona na tien minuten op 1-0, Marcel Desailly, vorig jaar nog Europa-Cupwinnaar met Olympique Marseille in de finale tegen Milan, kopte zijn Italiaanse werkgever na dertien minuten op voorsprong.

Voor Milan leek het daarna alsnog mis te gaan toen Costacurta vlak voor rust door de Duitse scheidsrechter Heynemann naar de kleedkamer werd gestuurd. De verdediger had in de 29ste minuut directe tegenstander Jürgen Klinsmann hard tegen de benen getrapt en kreeg daarvoor terecht een gele kaart. Twaalf minuten later deed hij echter niets, maar trapte Heynemann in de komedie van diens landgenoot Klinsmann en gaf Costacurta weer geel. Het Milanese publiek in San Siro reageerde furieus en vreesde de tweede helft. Maar zelfs met een man minder bleef Milan sterker. Albertini zorgde voor 2-0 en Massaro voor 3-0. Monaco kreeg een aantal kansen, maar verder dan een schot op de paal van Viand kwam de ploeg niet.

Barcelona liep door Stoitsjkov en Koeman - met een ziedend schot van dertig meter afstand - naar dezelfde score als Milan. Porto had nog minder in te brengen dan Monaco.

Voor Barcelona bleef het ook nadat de ploeg op een veilige voorsprong was gekomen zaak om geen domme overtredingen te maken of tegen blessures op te lopen. Liefst zeven spelers van het Spaanse basis-elftal zouden bij een gele kaart worden geschorst voor de finale. Van Porto is bekend dat het team in kansloze positie uit frustatie nare dingen kan uithalen. Dat bleek nu weer bij onzinnige charges van Rui Felipe en Aloisio. Aanvoerder Jaoa Pinto maakte zelfs twee grove overtredingen binnen tien minuten waardoor hij een half uur voor het einde van de wedstrijd kon vertrekken. Barcelona wist zich temidden van het Portugese geweld te beheersen. Niemand kreeg geel of raakte ernstig geblesseerd.

Bij Barcelona zat de Deen Brian Laudrup op de tribune. Trainer Johan Cruijff had de voorkeur gegeven aan de andere drie buitenlanders, Koeman, Romario en Stoitsjkov. Romario scoorde niet. Hij speelde bij de eerste twee doelpunten de rol van aangever. Vlak voor tijd had de Braziliaan twee keer achtereen een riante mogelijkheid om er zelfs 4-0 van te maken. Doelman Vitor Baia redde echter met een reflex.

Monaco-trainer Arsène Wenger noemde gisteravond Barcelona licht favoriet voor de titel. Hij speelde binnen een korte tijd met zijn team twee keer tegen beide finalisten. “Het wordt spannend. Barcelona is op het gebied van teamverband en techniek beter. Milan heeft meer atletisch vermogen en kracht en heeft een betere verdediging.”

Voor Cruijff wordt het op 18 mei zijn negende Europese finale. Hij maakte er bij Ajax vier mee als speler en één als trainer, bij Barcelona drie als trainer. Zes keer behoorde Cruijff tot de winnende ploeg, twee keer - met Ajax tegen AC Milan in '69 en met Barcelona tegen Manchester United in '91 - was hij verliezer. Koeman speelde driemaal eerder een finale, met PSV won hij in '88 en met Barcelona in '92. Hij verloor in '91 in het Europa Cup 2-toernooi van Manchester United.