Afwezige tenor zorgt voor paniek bij Opera

AMSTERDAM, 28 APRIL. Toen Günter Neumann, die bij de Nederlandse Opera in Salome de rol van Herodes zingt, dinsdagavond om tien over acht nog steeds niet in het Amsterdamse Muziektheater was komen opdagen, begon men zich toch wat zorgen te maken. De voorstelling zou twintig minuten later beginnen, al hoefde Neumann niet meteen op. Neumanns appartement, waar hij tijdens de wekenlange repetitie- en voorstellingenreeks woont, werd vergeefs gebeld. Uiteindelijk belde de Opera naar zijn huis in Berlijn. Daar was Neumann: volgens zijn agenda moest hij toch pas woensdag weer optreden in Amsterdam?

Paniek! Tenor William Cochran, die in Brussel zingt, was niet meer naar Amsterdam te halen. En Renee Claassen, die voor Schats Symposion in het Muziekthater repeteert, was alweer vetrokken naar Roermond. Tenoren in het Operakoor zagen zich niet in staat de solistenrol over te nemen.

Niettemin moest de voorstelling hoe dan ook doorgaan om de NOS de gelegenheid te geven voor een camerarepetitie. De twee laatste voorstellingen, op 30 april en 3 mei worden opgenomen. Regie-assistent Wim Trompert werd geschminkt en gekostumeerd om de rol van Herodes te acteren en vanuit de coulissen zou repetitor Jan Roelof Wolthuis de tekst van Herodes declameren.

Het luidruchtig en teleurgesteld reagerende operapubliek, werd de toestand uitgelegd en kreeg te horen dat men het geld terug zou krijgen. Dirigent Edo de Waart vertelde dat men ook kon blijven, al mocht de voorstelling dan niet als volwaardig worden beschouwd. De voorstelling van Salome werd ondanks de niet-zingende Herodes een enorm publiek succes. Sommige toeschouwers waren zelfs zó tevreden dat ze aankondigden geen geld terug te willen hebben.

De maximale schade voor de Opera is 95.000 gulden. Een woordvoerder weet nog niet of dat bedrag zal worden verhaald op Neumann. In Duitsland is dat gebruikelijk in zo'n geval: niet komen opdagen is contractbreuk en een zanger is aansprakelijk voor de totale schade. Neumann zegt de affaire vreselijk te betreuren en heeft de Opera zijn excuses gemaakt. 30 april en 3 mei zal hij er zeker zijn.